Direct naar artikelinhoud

Minister Vande Lanotte zoekt besparing bij artsen en ziekenhuizen

'Honoraria van artsen zijn met tien procent gestegen. Moet daar nog een indexering bovenop?'

'Medische ingrepen moeten overal evenveel kosten'

Brussel

Eigen berichtgeving

Filip Rogiers

Na de herfstvakantie gaat de regering-Verhofstadt op zoek naar nieuwe maatregelen om de explosieve groei van de uitgaven in de sociale zekerheid te beteugelen. Vorig jaar was een groeipad van 4,5 procent afgesproken. Uit recente cijfers van het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (Riziv) blijken de uitgaven dit jaar in werkelijkheid met 11,10 procent gestegen (DM 23/10).

Vice-premier en minister van Begroting Johan Vande Lanotte (SP.A) ziet twee mogelijke besparingen. Nog altijd kost eenzelfde ingreep in het ene ziekenhuis vaak veel meer dan in een ander. De prijzen uniformiseren, wat Vande Lanotte voorstaat, komt neer op het invoeren van een maximumprijs. Hij ziet een tweede mogelijke besparing in het niet-indexeren van de honoraria van de dokters in de ambulante zorg. "De honoraria zijn sterk gestegen", zegt Vande Lanotte. "In totaal is de omzet van de dokters gestegen met tien procent. Je kunt je de vraag stellen of daar nog een indexering bovenop moet komen."

Het zijn twee scenario's die vooral voor de PS en de artsen drastisch zijn. Toch nuanceert Vande Lanotte de "ontsporing" van de Riziv-begroting. Er werd bij de opmaak van de begroting 2005 al "voor een flink deel rekening mee gehouden", zegt hij aan De Morgen. Al erkent hij, twee weken na de begrotingsopmaak: "We zitten met een probleem van 300 miljoen euro boven op wat ingecalculeerd was." Op 9 november vergadert de regering met alle actoren uit de sector en de premier zelf kondigt aan dat hij "binnen drie weken" ingrepen wil zien. Nog meer drastische ingrepen, zoals een verhoging van de remgelden, riskeren vooral de patiënt in de portemonnee te treffen. Maar Vande Lanotte sluit dat nagenoeg uit. "Je kunt dat remgeld verhogen, maar dat maakt geen verschil. Er is nu eenmaal de maximumfactuur."

Inmiddels lijken de bevindingen van het Riziv een rol te gaan spelen in de rel die Frank Vandenbroucke (SP.A) uitlokte met zijn open brief vorige week. De PS ziet in die alarmerende cijfers een bewijs dat Demottes voorganger op Sociale Zaken, Vandenbroucke dus, het budget heeft laten ontsporen. Vandenbroucke zelf ziet in dezelfde cijfers naar verluidt het bewijs dat de PS zijn erfenis onvoldoende strak beheerd heeft.

In de SP.A zelf hebben Teletubbies Johan Vande Lanotte, Patrick Janssens en Steve Stevaert vrijdagavond in een gesprek met Frank Vandenbroucke de kerk in het midden gehouden. Na het partijbureau vandaag moeten de neuzen opnieuw in dezelfde richting wijzen.