Direct naar artikelinhoud

Fiscale zondaars grijpen laatste kans

Fiscale zondaars hebben de laatste kans op biechten massaal gegrepen. Sinds begin juli zijn 5.840 dossiers voor fiscale regularisatie ingediend bij het ministerie van Financiën. Dat is bijna evenveel als over de eerste helft van dit jaar.

Deze ochtend wordt om zes uur de brievenbus van het Contactpunt Regularisatie voor de allerlaatste keer leeggemaakt. Wie zijn zwart geld nadien aangeeft, wacht veel hogere boetes. Velen kozen ervoor om alsnog hun fiscale zonden op te biechten.

Sinds de start van de eenmalige bevrijdende aangifte in maart 2006 tot eind 2012 meldden zich 9.657 zondaars aan. De teller voor dit jaar staat al op 12.815 aanmeldingen. De eerste elf dagen van juli alleen al waren goed voor 5.840 aangiftes. In elf dagen waren er meer aangiften dan in de drie vorige kalenderjaren samen (2010-2012). Vrijdag kwamen er nog een pak bij. Dat blijkt uit cijfers van minister van Financiën Koen Geens (CD&V).

De FOD Financiën verwachtte dat die stormloop ook gedurende het weekend zou aanhouden, zegt woordvoerster Florence Angelici. Dat zal deze ochtend moeten blijken. De aangiften die de fiscus al verwerkte, tot en met 25 juni, waren goed voor een te regulariseren bedrag van 883,58 miljoen euro. In het recente verleden vloeide daarvan bijna 30 procent naar de fiscus. Als de recente aangiften even groot zijn, moet er 2,19 miljard euro worden geregulariseerd. Een heffing van bijna 30 procent daarop betekent dat de overheid meer dan 630 miljoen kan verwachten.

Offshore

En ook al liggen de tijden van de 'koeponnekestrein' naar Luxemburg intussen al enige tijd achter ons, toch is de omvang van deze regularisatie opmerkelijk. Sinds 2004 poogt de regering met diverse vormen van fiscale amnestie een einde te maken aan de traditie van zwart geld en inkomsten in ons land.

Wie nu toch zijn ontdoken inkomsten, successierechten of intresten aangeeft, betaalt de normale belasting plus een boete. Vanaf vandaag worden die boetes verhoogd, maar kan er nog altijd gebruik worden gemaakt van de fiscale regularisatie. Vanaf begin volgend jaar kan dat niet meer. Wie dan nog betrapt wordt met zwart geld riskeert de fiscale en strafrechtelijke vervolging die de wet voorziet.

Ontduiken wordt steeds moeilijker. Onder meer Luxemburg en Zwitserland zullen hun bankgeheim opheffen en de landen van de G8 en de OESO voeren zware druk uit op offshore-belastingparadijzen om die praktijken aan te passen. Concreet zal onze fiscus door gegevensuitwisseling met andere landen makkelijk te weten komen of u daar geld heeft zitten of niet.

Acht strafrechters

Net voor het weekend keurde de ministerraad nog een aantal maatregelen goed in het kader van de strijd tegen de fiscale fraude. Staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (sp.a) haalt de duimschroeven steeds verder aan.

In de programmawet voor de begrotingscontrole wordt een bepaling ingeschreven waardoor het vanaf 2014 strafbaar wordt om zich te verschuilen achter een offshore constructie zoals trusts of limiteds, ook bekend als 'beneficial ownership'. De eigenaars van dergelijke constructies moeten zich vanaf volgend jaar kenbaar maken en hun inkomsten aangeven.

Daarnaast komen er acht extra fiscale strafrechters die specifiek fiscaal-financiële dossiers zullen behandelen. Daarmee zou een einde moeten komen aan de verjaring van grote fraudedossiers.

12.815

aangiftes kwamen er dit jaar al binnen. Dat is meer dan in de periode 2006-2012

630

miljoen euro aan inkomsten kan de overheid verwachten na een heffing op de aangegeven bedragen