Direct naar artikelinhoud

Vlaamse gemeenten hangen zwarte vlag uit

Brussel

Eigen berichtgeving

Met zwarte vlaggen, verbrandingen van beleidsbrieven en andere 'ludieke acties' hebben de gemeenten actie gevoerd tegen de besparingsmaatregelen van Vlaams cultuurminister Bert Anciaux (Spirit). "Die treffen vooral de openbare bibliotheken en cultuurcentra", zegt de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), die de actie organiseert met de vereniging voor bibliotheken (VVBAD) en die voor cultuurcentra (VVC). In sommige bibliotheken, zoals die van Aarschot en Gent, droegen de personeelsleden bewust zwarte kledij.

De steden en gemeenten voelen zich bedrogen, nu ze dit jaar 3,38 procent of 3,2 miljoen euro minder krijgen dan voorzien binnen het kader van het lokaal cultuurbeleid (DM 18/11). Bedot door een minister, klinkt het bovendien, die spreiding en participatie hoog in het vaandel beweert te voeren. Omdat minister Anciaux heeft aangekondigd dat hij op dat vlak ook in 2005 de tering naar de nering zal zetten (een maatregel ten belope van nog eens 3,3 miljoen euro wordt verwacht) gaan de gemeenten in de tegenaanval. Vooral in bibliotheken zal het protest te zien zijn. In de Gentse openbare bib en haar filialen hingen gisteren zwarte vlaggen en stroppen uit. Tal van andere gemeenten volgden dat voorbeeld. Ook de cultuurcentra doen hun duit in het zakje. Zo zullen ze de momenteel tentoongestelde werken voor 3,38 procent verbergen."

De VVSG is niet alleen ongerust over cultuur. Ook in de lokale jeugdwerking wordt bespaard en "over de basissport zijn de signalen al evenmin geruststellend". De begroting wordt vandaag besproken in de commissie Cultuur van het Vlaams Parlement. De VVSG hoopt dat Anciaux uitlegt waarom de gemeenten het kind van de rekening zijn.

(WD)