Direct naar artikelinhoud

Rijkste Nederlanders hebben Belgische winkelstraat veroverd

Winkelketens als C&A, Kruidvat, Hema en Blokker maken eigenaars schatrijk

In de lijst van de vijfhonderd rijkste Nederlanders die het Nederlandse zakenblad Quote publiceerde in zijn editie die gisteren in de krantenwinkels terechtkwam, zitten dit jaar weinig verrassingen. Een aantal rijke Nederlanders ging in de sprint en herschikten op die manier de toptien een beetje, maar in essentie wordt de dienst nog steeds uitgemaakt door grote retailconcerns die ook de Belgische winkelstraten hebben veroverd.

De nummer één, de familie Brenninkmeijer (bekend van de kledingketen C&A), verhoogde dankzij de juiste beleggingen in vastgoed haar geschatte vermogen zelfs met 20 procent, tot liefst 12 miljard euro. Ze zitten daarmee een heel eind boven de tweede, Charlene de Carvalho-Heineken, wier vermogen op 3,4 miljard euro wordt begroot door de redactie van Quote.

Verder in de lijst zitten ook nog de familie De Rijcke (Kruidvat, 1,8 miljard euro), de familie Dreesmann (van Vendex, dat in ons land de Hema-keten heeft uitgezet, 1,6 miljard euro) en de broers Jaap en Albert Blokker (wier vermogen dankzij hun Blokker-keten 1,4 miljard euro waard is).

De vijfhonderd rijkste Nederlanders ondervinden overigens niet veel last van de economische malaise die Nederland al enige tijd teistert. Hun gezamenlijke vermogen is met 7,9 procent gegroeid tot 97,4 miljard euro.

De lijst telt dit jaar ook twee miljardairs meer dan vorig jaar. Het gaat om de twee stichters van het mediabedrijf Endemol, Joop van den Ende en John de Mol. Zij hebben hun aandelen in het entertainmentimperium enkele jaren geleden voor miljoenen verkocht.

"Rond mijn veertigste had ik 1 miljoen op mijn spaarrekening", zegt Joop van den Ende in Quote. "Maar dat heb ik uiteindelijk moeten delen met mijn ex-vrouw."

In de lijst staan dit jaar ook een groter aantal dertigers: dat komt doordat steeds meer superrijken hun vermogen nog voor hun overlijden naar hun kinderen overhevelen om zo successierechten te vermijden. Zulke transacties brengen onder meer de kinderen van John Fentener van Vlissingen in de lijst.

Ook voetballer Marc Overmars behoort sinds dit jaar tot de rijkste 500 van Nederland. Hij bouwde een vermogen op van 44 miljoen euro. Niet slecht voor iemand van 31 jaar, maar toch 77 keer minder dan Charlene de Carvalho-Heineken.

Top-10 van gefortuneerde Nederlanders

1 Familie Brenninkmeijer (C&A)12 miljard 2 Charlene de Carvalho-Heineken (Heineken)3,4 miljard

3 Frits Fentener van Vlissingen (SHV, Flint) 2 miljard

4 Familie De Rijcke (Kruidvat) 1,8 miljard

5 Paul Fentener van Vlissingen (SHV) 1,6 miljard

6 Familie Dreesmann (Vendex, Hema) 1,6 miljard

7 John Fentener van Vlissingen (SHV, BCD) 1,6 miljard

8 Jaap en Albert Blokker (Blokker) 1,4 miljard

9 Familie Pon (Pon) 1,2 miljard

10 Familie Van der Vorm (HAL) 1,2 miljard