Direct naar artikelinhoud

België versus Europa over de bankenwet: te ver of niet te ver

In een perfecte paringsdans mengden Herman Daems en Thomas Leysen zich in het debat over de op til zijnde bankenwet. De voorzitters van BNP Paribas Fortis en KBC waarschuwen dat we ons in de voet schieten als de regels in België strenger worden dan die in Europa. Of schiet Europa tekort?

Het ziet ernaar uit dat de nieuwe Belgische regels voor banken op een aantal vlakken, zoals het aan banden leggen van speculatieve marktactiviteiten en bonussen voor bankiers, een stuk strenger zullen worden dan de geplande regels in de rest van Europa. Dat is geen goede zaak, betoogt Herman Daems, voorzitter van de raad van bestuur van BNP Paribas Fortis. Hij krijgt bijval van Thomas Leysen, de voorzitter van KBC.

Hun betoog komt erop neer dat als de Belgische wetgeving afwijkt van de Europese normen en van wat de buurlanden doen, dan mag verwacht worden dat dit op termijn zal leiden tot een verschuiving van bancaire en financiële activiteiten naar het buitenland en tot een afbouw en verschraling van de Belgische banken. Dat is niet goed voor de Belgische economie.

Iets gelijkaardigs poneerde Michel Vermaerke, de topman van koepelfederatie Febelfin. Een opponent als Philippe Lamberts, Europees Parlementslid (Ecolo), hekelt echter dat de Europese regelgeving gewoon te laks is, en te veel op maat van de grote banken, die hun businessmodel van ongezond rendement door speculatieve handel willen beschermen.

Voor ons land is de hoop dat de nieuwe regels voor de Belgische banken nog voor de kerstvakantie in een dwingende wet worden gegoten. Voor de Europese regels is het wachten, vermoedelijk tot 15 januari. Al is dat eerder een processie van Echternach, want eerst werd gemikt op de zomer. De voorbije zomer, welteverstaan. Door het harde lobbywerk en de vele individuele belangen van de lidstaten, werd keer op keer uitstel verleend. De teksten worden geschreven, herschreven en aangepast. Beslist is er voorlopig nog niks.