Direct naar artikelinhoud

'Hervorming ontwikkelingssamenwerking faalt'

De hervorming van de Belgische Investeringsvennootschap voor Ontwikkelingssamenwerking BIO gaat niet ver genoeg, zegt Groen. De vennootschap kwam vorig jaar zwaar onder vuur te liggen voor investeringen via belastingparadijzen.

Vandaag bespreekt de Kamercommissie Buitenlandse Zaken het wetsontwerp voor de hervorming van BIO. De semi-autonome vennootschap waarmee de Belgische overheid investeert in ontwikkelingslanden kwam in 2012 in een mediastorm terecht. "We zijn een jaar later en de hervorming is een gemiste kans", zegt Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen).

11.11.11 bracht vorig jaar aan het licht dat 111 miljoen van de investeringen van BIO via belastingparadijzen liep. Bovendien deed BIO investeringen die niet strookten met de Belgische ontwikkelingsdoelen. Zo investeerde de vennootschap in fitnesscentra in Colombia of waterverspillende teelt van asperges in de Peruaanse woestijn.

Om uitspattingen voortaan te vermijden, werkte minister van Ontwikkelingssamenwerking Jean-Pascal Labille (PS) een hervormingsplan uit. Onvoldoende, oordeelt oppositiepartij Groen.

"De ontwikkelingsrelevantie dreigt nog steeds ondergesneeuwd te raken door financiële eisen", zegt De Vriendt. "Nochtans lag de oorsprong van de uitspattingen net bij de eis van de overheid dat BIO een marktconform rendement haalt van 5 procent. Maar BIO is geen bank."

Groen wil de verplichting daarom schrappen. Voorts wil de partij de focus voor investeringen beperken tot de achttien partnerlanden van ontwikkelingssamenwerking, en een striktere afbakening van de selectiecriteria van de investeringen. De partij is wel tevreden over het verbod om in of via belastingparadijzen te investeren.