Direct naar artikelinhoud

China heeft Stealth en is klaar voor nieuwe wapenwedloop

Een hypermoderne Stealthbommenwerper, kernonderzeeërs en een intercontinentale raket zijn slechts enkele van de militaire troeven die China ontwikkelt. Groeiende defensiebudgetten zullen de opmars nog meer versnellen. ‘Er is een nieuwe wapenwedloop.’

De testvlucht van een nieuwe straaljager vond plaats tijdens het bezoek van de Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates. Met zulk machtsvertoon hoopt China de hegemonie over de Stille Oceaan in handen te krijgen. De zogenaamde J-20-bommenwerper steeg dinsdag op in het zuidelijke Chengdu en zou onzichtbaar zijn voor de vijandelijke radar. Hij kan 4.800 kilometer vliegen zonder bij te moeten tanken en zal de concurrentie aangaan met de Amerikaanse F-22. Zo kan de dominantie van de Verenigde Staten in de Stille Oceaan op losse schroeven komen te staan.

Jonathan Holslag, China-expert van de Vrije Universiteit Brussel: “Het is een uiting van het Chinese zelfbewustzijn. Ze weten dat een dergelijk vliegtuig een enorme technologische stap vooruit is.”

De Amerikaanse overheid lijkt daarbij verrast door de snelle introductie van het tweemotorige toestel. Defensieminister Gates claimde vorig jaar nog dat China pas in 2020 een Stealthvliegtuig zou kunnen ontwikkelen. Vooralsnog is de J-20 uitgerust met Russische motoren, maar op termijn worden deze vervangen door Chinese exemplaren. Veel van zijn technologie zou overigens vergaard zijn via internetspionage.

In de afgelopen tien jaar heeft China een vloot van 1.300 gevechtsvliegtuigen opgebouwd. De luchtmacht van het Volksbevrijdingsleger kan daarbij rekenen op meer dan 400.000 personeelsleden. Ook het defensiebudget groeit de laatste jaren gestaag. In 2010 ontving het leger 78 miljard dollar, ongeveer 60 miljard euro. Dat blijft slechts een fractie van de 680 miljard dollar (524 miljard euro) die de VS ter beschikking heeft. De Amerikanen zijn sceptisch en vermoeden dat China in werkelijkheid meer geld in de krijgsmacht pompt. Holslag: “Er bestaan dan ook plannen om de Chinese militaire vooruitgang te blokkeren. De aanhoudende VS-aanwezigheid in Oost-Azië bewijst dat.”

De Chinese militaire opmars beperkt zich evenwel niet tot enkel een Stealth. Ook intercontinentale kruisraketten, kernonderzeeërs en een afweersysteem om vliegdekschepen te vernietigen, zijn voorbeelden van de aankomende wapenwedloop. “Nu hebben de Amerikanen nog de leidersrol, maar China wil ze hiermee afschrikken”, verklaart Holslag. De Chinezen hopen dat de Verenigde Staten zich in dat geval minder bemoeit met territoriale conflicten met bijvoorbeeld Japan.