Direct naar artikelinhoud

CD&V en sp.a bereiden onderhandelingen voor

Op de partijbesturen van de Vlaamse socialisten en christendemocraten werden de eerste lijnen uitgezet voor de onderhandelingen voor de volgende coalitie én de staatshervorming.

Bij de sp.a blijft de rehabilitatie van voormalig onderwijsminister Frank Vandenbroucke voortduren. Als er binnenkort onderhandeld wordt over de staatshervorming, zal hij voor de Vlaamse socialisten de honneurs waarnemen. Voor het sociale luik van de regeringsonderhandelingen werd aftredend fractieleider Bruno Tobback uitgekozen, voor de begroting mag ervaringsdeskundige Johan Vande Lanotte zijn rekenmachine oppoetsen. Alledrie zullen ze bijgestaan worden door een onderhandelingsteam, dat ze zelf mogen samen stellen. “De grote taken zijn verdeeld, maar we hebben nog geen volledige teams samengesteld”, zegt een partijkopstuk. Waarschijnlijk zal Vande Lanotte kunnen terugvallen op John Crombez, ex-kabinetschef van het departement begroting, en zal Vandenbroucke kunnen terugkoppelen naar Bert Anciaux, voormalig minister en ex-Spiritist.

De sp.a kwam ook overeen dat ze in de komende dagen een lijst zullen opstellen met de knel-en breekpunten voor de komende coalitiebesprekingen. De hervorming van het pensioenstelsel en de gezondheidszorg en de herstructurering van de fiscale administratie zijn voor de Vlaamse socialisten alvast cruciaal. Op het partijbestuur werd ook bevestigd dat de lijn van de inhoudelijke vernieuwing zal worden voortgezet en dat er snel een traject zal worden uitgetekend met het oog op de verkiezingen van 2012. “We moeten in 2012 méér, veel meer halen dan op 13 juni”, zegt een kopstuk. “We zullen echt een tandje moeten bijsteken.”

Terwijl de socialisten met geen woord repten over hun verkiezingsnederlaag op het wekelijkse partijbestuur, beslisten de christendemocraten om hun zware verlies van 13 grondig onder de loep te nemen. Uittredend Kamerfractieleider Servais Verherstraeten zal de leiding van die groep nemen. Voor het communautaire overleg kwam de CD&V overeen dat de Octopusnota voor de partij het minimum minimorum is. Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) herhaalde vorige week al in het parlement dat het Vlaams regeerakkoord en de bijgevoegde Octopusnota “de toetssteen” is voor elke federale stap in de staatshervorming. De Octopusnota diende oorspronkelijk als basis voor de communautaire dialoog van gemeenschap tot gemeenschap, die de mist in ging.