Direct naar artikelinhoud

Acrobatisch globetrotten met Jackie Chan

Arnold Schwarzenegger steelt de show in een hilarische cameo als Turkse prins

Komische actieavonturen l Ouderwets racen tegen de tijd in 'Around the World in 80 Days'HH

Luc Joris

Hollywood is als een oude heks die naar dezelfde toverformules teruggrijpt. Zolang de magie werkt, kan de ban van het visuele en narratieve gegoochel niet lang genoeg duren. Altijd op zoek naar nieuwe sensaties raak je als toeschouwer echter immuun tegen oude formules die zonder veel hocus-pocus worden uitgesproken.

Het grootschalige familieavontuur Around the World in 80 Days, naar Jules Vernes sf-boek uit 1872, werd door stille filmpionier Georges Méliès voor het grote scherm geadapteerd. De meest prestigieuze, zeker niet de beste verfilming dateert evenwel uit 1956. Die film, een weelderige extravagantie door de topsterren als Marlene Dietrich, Frank Sinatra, Buster Keaton en Fernandel, sleepte vijf Oscars in de wacht.

De nieuwe versie van Vernes transcontinentale fantasie is een minder ambitieuze remake van de Todd-film, deze keer volledig gemodelleerd naar Jackie Chan. De premisse spitst zich toe op zijn strijd als Lau Xing/Passepartout om een verdwenen jade-boeddha naar zijn geboortedorp in China terug te brengen. Daarmee hoor je ons niet beweren dat Around the World in 80 Days een mislukt avonturensaga is. Het is typisch onschuldig, ouderwets escapisme en ludiek vermaak.

Voor een film, door regisseur Frank Coraci (The Wedding Singer, The Waterboy) ingeblikt, die van de race tegen de tijd en het gebruik van toen nieuwe reistechnieken als de trein en de luchtballon zijn uithangbord maakt, verwacht je echter meer visuele adrenalinestoten.

De schaarse hoogtepunten situeren zich rond de cartooneske slapstick, de eerder routineuze martial arts-scènes en het acrobatische stuntwerk van Chan. Ook het universum van de excentrieke Fogg (Steve Coogan) die er van droomt om met zijn nieuwe stoommotor het snelheidsrecord van de mens te doorbreken (50 km per uur), wordt gemakkelijk geschetst. Als Fogg aan een weddenschap begint om de wereld in tweeëneenhalve maand rond te reizen, komt die charme terug.

Ook hier zijn er een rits cameo's van bekende acteurs of namen, al is het rijtje minder indrukwekkend. Behalve een korte flits Richard Branson en leuke verschijningen van Kathy Bathes, John Cleese en Luke en Owen Wilson, steelt Arnold Schwarzenegger de show in een hilarische vertolking als een Turkse prins die Foggs en Passepartouts reisgezel Monique La Roche (de Naamse Cécile de France) probeert te versieren.

VERTOLKING Jackie Chan, Steve Coogan, Cécile de France, Kathy Bates, Arnold Schwarzenegger, John Cleese, Jim Broadbent REGIE Frank Coraci LAND Engeland, Duitsland, Ierland SPEELDUUR 120 minuten