Direct naar artikelinhoud

Na 'happy slapping' nu ook 'happy crashing'

Jongeren springen voor voorbijrijdende wagens en leggen alles op camera vast

Na happy slapping, waarbij jongeren nietsvermoedende voorbijgangers in elkaar timmeren terwijl ze met hun gsm alles filmen, is in Spanje nu ook het fenomeen van happy crashing opgedoken. De Spaanse politie heeft vier Franse lefgozers opgepakt die op een drukke weg in Alicante voor voorbijrijdende wagens sprongen en de resultaten vastlegden op camera.

Het zal je maar overkomen dat iemand opeens voor je wagen springt. In Spanje vonden vier Franse toeristen er niets beter op om op die manier verkeersongevallen uit te lokken. De achttienjarige jongeren riskeerden daarbij hun eigen leven, maar ook dat van de voorbijrijdende mensen. Hun bedoeling was om de reactie van de automobilisten te filmen. Drie van hen sprongen om de beurt voor voorbijrijdende wagens, terwijl een vierde alles filmde. Alles werd op camera vastgelegd met de bedoeling de beelden op hun weblogs te plaatsen.

De jongeren slaagden er telkens in om weg te rennen alvorens voorbijgangers of de politie hen te pakken konden krijgen.

Volgens de politie veroorzaakten de kwajongens minstens twee ongevallen. Gelukkig raakte daarbij niemand gewond. Voor hun streken kozen ze een zeer drukke rotonde uit in Benidorm. Meestal vonden de feiten 's morgens vroeg plaats nadat de jongeren een hele nacht zwaar de bloemetjes hadden buitengezet. Het viertal kon uiteindelijk worden opgepakt.

Onlangs kreeg Spanje ook te maken met happy slapping en andere misdrijven waarbij de daders alles op camera registreren. Zo waren er mensen die brand stichtten in bossen en de resultaten filmden. In Groot-Brittannië is happy slapping redelijk ingeburgerd. Ook in Vlaanderen zijn er enkele gevallen bekend. (TT)