Direct naar artikelinhoud

Gemeenten en gewest moeten hoofdstedelijke kaart hertekenen

De opening is het meest opmerkelijke resultaat uit het Brusselse regeerakkoord dat vorige nacht werd afgesloten. Charles Picqué wordt voor de vierde keer Brussels minister-president met een ploeg die bestaat uit PS, Ecolo, cdH en aan Vlaamse zijde Open Vld, CD&V en Groen!.

“Historisch”, zo noemt Open Vld-onderhandelaar Guy Vanhengel de beslissing om de taakverdeling tussen gewest en Brusselse gemeenten tegen het licht te houden. De opeenstapeling van bevoegdheden (en mandaten) is een oud zeer in de hoofdstad, maar vooral aan Franstalige zijde was een discussie daarover tot nu toe taboe. Nu behoort zelfs een aanpassing van de gemeentegrenzen tot de mogelijkheden. Of het zover komt, valt nog te bezien - een groot deel van de gemeenten zijn in handen van de op revanche beluste oppositiepartij MR -, maar een werkgroep mag de komende twee jaar toch al de krijtlijnen uitzetten. Na de volgende gemeenteraadsverkiezingen moet dat dan leiden tot een nieuwe bestuursindeling in de hoofdstad. PS-onderhandelaar Philippe Moureaux nuanceerde wel al dat een fusie van Brusselse gemeenten niet aan de orde is, enkel “een rationalisering van de grenzen”. Steven Vanackere (CD&V) had het over een ‘volwassen gesprek’ over een goede verdeling van de taken.

Catastrofale jeugdwerkloosheid

Voorts belooft de nieuwe Brusselse regering de catastrofale jeugdwerkloosheidscijfers aan te pakken. Jonge werklozen tot 25 jaar oud zullen verplicht geactiveerd worden met een Beroepsplancontract, te beginnen met de schoolverlaters. De verplichting kan eventueel uitgebreid worden naar andere werkzoekenden, zodra de financiële toestand van het gewest dat toestaat. De verplichte activering vergt een forse budgettaire inspanningDe uitvoering van al die punten hangt evenwel af van de financiële goodwill van de federale regering. De Brusselse regering heeft de ambitie om tegen 2014 - sneller dan voorzien - opnieuw aan te knopen met een begroting in evenwicht. Zoals bekend zien de Brusselse financiën er niet bepaald rooskleurig uit. De economische crisis spaart de hoofdstad niet, maar de situatie wordt volgens uittredend en toekomstig minister-president Picqué nog verergerd door de structurele onderfinanciering van het gewest. “In die context moet het gewest alleszins een beleid voeren dat gericht is op spaarzaamheid om op termijn opnieuw een financieel evenwicht te bereiken.”De Brusselse regering wil met de federale overheid een onderhandeling opstarten waarbij rekening zou worden gehouden met de eigenheid van het gewest, dat wordt geconfronteerd met de lasten die voortvloeien uit zijn nationale en internationale opdrachten en die samenhangen met zijn hoofdstedelijk statuut. Die onderhandelingen moeten ook betrekking hebben op de financiële steun die het federale niveau van Brussel vraagt, maar ook op het toegestane tekort en de verdeelsleutel van de inspanningen tussen federaal en deelstaten. “Indien de onderhandeling met de federale overheid een positieve afloop kent, zal de Brusselse regering zich inspannen om tegen 2014 het begrotingsevenwicht te bereiken”, aldus het regeerakkoord. CD&V-onderhandelaar Steven Vanackere noemde de ambitie om tegen 2014 opnieuw met een evenwicht aan te knopen, “een sterk signaal”. Het wijst er enerzijds op dat de Brusselse ploeg geen laksheid aan de dag wil leggen, maar dat moet volgens hem ook gepaard gaan met een grotere solidariteit van het federale niveau met het gewest.