Direct naar artikelinhoud

Ontslag VS-minister Volksgezondheid nieuwe start voor 'Obamacare'

Kathleen Sebelius, de VS-minister van Volksgezondheid, neemt ontslag na aanhoudende problemen met de website van president Obama's zorgverzekering, de Affordable Care Act.

Het aftreden van Sebelius (65) markeert het einde van een roerige ambtstermijn, waarin 'Obamacare' met veel moeite werd gelanceerd. Meer dan 7 miljoen Amerikanen hebben uiteindelijk wel al een zorgverzekering afgesloten in het kader van de nieuwe zorgwet. Sebelius kreeg desondanks aanhoudende kritiek te verduren, vooral over de moeilijke start van de website HealthCare.gov, waarop burgers zich konden inschrijven.

Officieel nam Sebelius zelf ontslag, maar de voorbije weken was het een publiek geheim dat het Witte Huis in toenemende mate gefrustreerd raakte over de IT-problemen.

President Barack Obama loofde gisteren haar verdiensten: "Ze zal de geschiedenis ingaan als minister van Volksgezondheid op het moment dat de VS verklaarde dat betaalbare en goede zorg een recht is voor elke burger." Toch liet hij ook niet na met een knipoog te vertellen dat Sebelius vertrok met enkele "blauwe plekken en kneuzingen", in een onverholen verwijzing naar enkele incidenten, zoals een hoorzitting in de Senaat waar de minister met een pokergezicht verklaarde dat de website werkte, terwijl op een online scherm achter haar de mededeling verscheen dat "het systeem tijdelijk lam ligt door technische problemen".

Politiek excuus

Het ontslag van Sebelius komt op een ogenblik waarop de Republikeinen hun aanvallen op Obamacare drastisch opvoeren, in de aanloop naar de zeer belangrijke 'midterm'-verkiezingen van november. Het Huis en een deel van de Senaat worden dan herkozen. Democratische Afgevaardigden en Senatoren kunnen het ontslag van Sebelius nu inroepen als politiek excuus voor de moeizame start van Obamacare.

President Obama benoemde Sylvia Mathews Burwell (48) gisteren als haar opvolger. Ze was tot nu in het Witte Huis verantwoordelijk voor de begroting, die voor een groot deel al betrekking heeft op de gezondheidszorg. Zij geniet veel krediet voor haar managementkwaliteiten.