Direct naar artikelinhoud

Bekende kunstenaars ontketenen een artistieke revolutie in Doel

Doel l Vandaag opent Vlaams cultuurminister Bert Anciaux het project KunstDoel-Inside, waarvoor tien van Belgiës bekendste kunstenaars een schilderij maakten op een binnenmuur bij de bewoners van het bedreigde polderdorp thuis. Behalve Jan Decleir en Fred Bervoets werkten onder anderen ook Guillaume Bijl, Luc Tuymans en Koen van den Broek mee. Donderdag kwam de gevierde Italiaanse artiest Michelangelo Pistoletto al zijn steun betuigen aan het project.

Het doel van KunstDoel - Inside? De Vlaamse overheid via een zachte, artistieke revolutie duidelijk maken dat er een breed draagvlak bestaat om Doel te behouden als cultuurdorp. Dat de kunstwerken op de binnenmuren van de woningen geschilderd werden, is geen toeval. "Als wij hier gedeporteerd worden en onze huizen gesloopt worden, dan zullen ook de schilderijen mee verdwijnen. Zo kan niemand zich ten koste van onze ellende verrijken", aldus coördinatrice Frie Lauwers.

Ondertussen legde het Gentse hof van beroep opnieuw een sloopverbod op in Doel. Twee jaar geleden deed de rechtbank van eerste aanleg in Dendermonde hetzelfde, maar een jaar later wees diezelfde rechtbank de vorderingen van de Doelenaars af en werden de sloopwerken voortgezet. Het actiecomité Doel 2020 betreurt dat niet gewacht is met slopen tot de procedure definitief ten einde was, want de voorbije maanden gingen in het polderdorp al heel wat woningen tegen de vlakte. Volgens het comité werden systematisch de meest waardevolle en historische huizen uitgekozen, terwijl de krotten mochten blijven staan. (ST)

n Jan Decleir en Fred Bervoets leven zich uit met verf en penseel op de binnenmuren van een huis in Doel.