Direct naar artikelinhoud

Aantal buurtfeesten stevig in de lift

In grootsteden zoals Gent, Antwerpen en Brugge is het buurtfeest al langer ingeburgerd. Overal in de stadsstraten worden gezellige happenings georganiseerd, meestal met steun van het stadsbestuur dat daarvoor subsidies verleent. Maar nu vinden dorpsbewoners uit heel Vlaanderen de weg naar het buurtfeest.

Steeds meer kleinere steden en gemeenten promoten hun eigen subsidies via online applicaties op de gemeentesites. Het aantal bewoners dat een buurtfeest organiseert en daarvoor subsidies aanvraagt stijgt op die manier spectaculair in Vlaanderen. In Aarschot en Geraardsbergen zagen ze het aantal aanvragen voor buurtfeesten verdubbelen sinds de invoering van de subsidie. Een rondvraag bij andere gemeentes in Vlaanderen schetst hetzelfde beeld, van Limburg tot in West-Vlaanderen. Voor een feest kan je een budget ontvangen van 100 tot 150 euro en dat blijkt een goede stimulans te zijn. Ook maken veel organisatoren gebruik van het gratis materiaal dat de gemeenten aanbieden.

Behoefte aan contact

"Ontmoetingen op straat worden nu meer en meer geformaliseerd", legt socioloog Ignace Glorieux uit. "Vroeger zaten mensen gewoon gezellig samen. Dertig jaar geleden was er meestal iemand overdag thuis, en mensen kwamen elkaar tegen in buurtwinkels en op straat. Dat staat een beetje onder druk. De huizen staan overdag leeg doordat zowel man en vrouw gaat werken. 's Avonds is er nog weinig tijd over voor een gezellig babbel met de buren."

Niet alleen de lokale steden en gemeenten proberen hun inwoners gezamenlijk aan het feesten te krijgen, ook de Vlaamse overheid heeft haar eigen subsidiemechanisme. Naar aanloop van de Vlaamse feestdag op 11 juli geeft Vlaanderen elk jaar 1.100 cheques uit om feesten te organiseren. Ook dit jaar waren de cheques in een mum van tijd uitgedeeld. Glorieux trekt het nut van al deze initiatieven niet in twijfel maar denkt dat ook zonder subsidies buren elkaar nog zouden vinden. "Het huidige succes van de subsidies betekent niet dat de samenhang in de buurt er de afgelopen jaren dramatisch op achteruit gegaan is. Mochten die gelden niet bestaan, zouden buren elkaar ook opzoeken. Mensen hebben behoefte aan contact. Vandaag idealiseren we vaak dat nostalgisch gevoel van de gezellige babbels op straat op warme zomeravonden die vroeger plaatsvonden. Dat romantische beeld blijft vaak onze enige herinnering. Terwijl je toch de vraag kan stellen hoe vaak die gesprekken echt in de praktijk plaatsvonden."

kan je maximaal krijgen voor een feest en dat blijkt een goede stimulans