Direct naar artikelinhoud

'Père Lachaise van Gent' krijgt facelift

Campo Santo, de bekendste begraafplaats van Gent, wordt gerenoveerd. Op de grafheuvel in Sint-Amandsberg liggen heel wat kunstenaars en andere grootheden begraven. Prijskaartje: iets meer dan 800.000 euro.

Het Père Lachaise van Gent, zo wordt begraafplaats Campo Santo vaak genoemd. Heel wat prominente figuren uit de laatste eeuwen liggen er begraven: schrijver Karel van de Woestijne, kunstpaus Jan Hoet, schilder Charles Doudelet en zanger Luc De Vos, bijvoorbeeld. En niet alleen mensen uit de kunst- en cultuurwereld, maar ook geneesheer Jozef Guislain en politici als wijlen Wilfried Martens. De monumentale graftombes hebben een grote kunsthistorische en artistieke waarde, die heel wat kijklustigen aantrekken.

Maar de oudste graven van het kerkhof zijn ondertussen al meer dan anderhalve eeuw oud, en dat merk je. Standbeelden brokkelen af, letters op grafstenen vervagen, hekken beginnen het stilaan te begeven. Na een onderzoek van een architectenbureau blijkt dat 58 van de 150 onderzochte graven herstellingswerken nodig hebben. Daarom worden ze vanaf mei volgend jaar onder handen genomen door het Gentse stadsbestuur. Die operatie gaat ruim 800.000 euro kosten.

Letters worden opnieuw aangebracht, teksten opnieuw gegraveerd, nieuwe dekplaten voorzien en scheuren hersteld. Graven zullen ook ontmost worden, zonder de begraafplaats té clean te maken. "We willen de charme van het kerkhof absoluut behouden", zegt Sofie Bracke (Open Vld), Gentse schepen van Burgerzaken. "Veel oude graven hebben prachtige ijzeren hekwerken. Die willen we herstellen in dezelfde stijl. Per graf hebben we in kaart gebracht wat er precies moet gebeuren. Het gaat om heel minutieus werk. Vandaar het hoge kostenplaatje."

Vandaag worden nog steeds lichamen geborgen op Campo Santo. Maar hoe dichter bij de heuvel, waar de oudste delen zich bevinden, hoe schaarser de plaatsen. De stad maakt het daarom mogelijk om oude grafkelders te hergebruiken. "We bieden gratis een concessie van vijftig jaar aan voor mensen die hun naasten in een oude grafkelder willen begraven. In ruil vragen we aan de familie om eventuele herstellingswerken uit te voeren", zegt Bracke.

Toeristen lokken

Campo Santo is een beschermd monument. Elke aanpassing moet dus eerst goedgekeurd worden door de Vlaamse overheid. De stad Gent heeft daarom een dossier ingediend om het beheer in eigen handen te krijgen. Zo kunnen ze in de volgende legislatuur andere delen van het kerkhof makkelijker renoveren.

Schepen Bracke wil met de renovatie ook meer toeristen naar de begraafplaats lokken: "We wilen onze bijnaam 'Père Lachaise van Gent' nog meer uitspelen. Er komt een kaart waarop we de graven van bekende personen aanduiden." De werken aan de grafheuvel moeten in 2018 voltooid zijn.