Direct naar artikelinhoud

Johnson schoffeert bijna iedereen, nu België nog

Dat Boris Johnson als nieuwe Britse minister van Buitenlandse Zaken al heel wat staatsleiders beledigde is een van de redenen waarom velen zich zorgen maken. Of zoals commentator Jonathan Freedland in The Guardian zei: 'Door Johnson aan het hoofd van de Britse diplomatie aan te stellen, heeft het VK de wereld beledigd.'

The Independent goot de internationale beledigingen van de voormalige burgemeester van Londen in een wereldkaart. Getroffen landen en landengroepen zijn onder andere de VS, de EU, Nederland, Frankrijk, China, Rusland, Turkije en Congo. Nederland en Frankrijk kwamen al aan de beurt, ons land niet. Nog niet.

Over voormalig VS-president George W. Bush schreef Johnson: "Dat is een schele, onverkozen Texaanse oorlogswellusteling die niet kan spreken en die de arrogantie van de Amerikaanse buitenlandpolitiek incarneert." Over Barack Obama schreef hij: "Een half Keniaanse president met al sinds zijn voorouders een afkeer voor het Britse rijk." Hillary Clinton noemde hij "een sadistische verpleegster in een psychiatrisch ziekenhuis".

Poetin de Huiself

De EU vergelijkt hij met het naziregime en over de Turkse president Recep Tayyip Erdogan schreef Johnson een beledigende limerick. China stootte hij voor het hoofd door te stellen: "De Chinese cultuur stelt niets voor en dat zal zo blijven."

In een krantencolumn vorig jaar schreef hij over Poetin: "Ook al ziet hij er een beetje uit als Dobby de Huiself, is het een meedogenloze en manipulatieve tiran." Papoea-Nieuw-Guinea moest eraan geloven met: "De afgelopen tien jaar zijn we in de Tory-partij gewoon geraakt aan orgieën van kannibalisme en moorden op leiders zoals in Papoea-Nieuw-Guinea."

Amsterdam noemde hij "groezelig" en bij een bezoek aan Bordeaux, waar 240.0000 mensen wonen, zei hij tegen de burgemeester daar: "Er wonen zo'n 250.000 Fransen in Londen, dus ik ben de burgemeester van de zesde grootste stad."

Afrika trakteerde Johnson ook op koloniaal getint racisme. "Afrika mag dan al een vlek op de wereldkaart zijn, het is geen vlek op ons geweten. Het probleem is niet dat we er ooit de leiding hadden, maar dat we die niet meer hebben." Bij een bezoek van toenmalig premier Tony Blair aan Congo schreef de buitenlandminister: "Zonder twijfel zullen de machinegeweren zwijgen, zullen machetes ophouden mensenvlees uiteen te rijten en zullen de oorlogvoerende stammenleiders breed glimlachen wanneer ze de grote blanke chef zullen zien landen in zijn door de Britse belastingbetaler gesponsorde vogel."