Direct naar artikelinhoud
Wetenschap

8.848 meter hoog is de Mount Everest officieel. Maar is dat nog wel zo?

De hoogte van de Mount Everest staat al langer ter discussie.Beeld Getty

Nepal stuurt enkele klimmers omhoog, om uit te zoeken hoe hoog Mount Everest nu precies is. De hoogte van de hoogste berg ter wereld is al langer voer voor discussie. Zeker sinds een aardbeving in 2015 de Everest heeft door elkaar geschud. 

8.848 meter: dat is nog steeds de officiële hoogte van de hoogste berg ter wereld. Maar de meting, die dat heeft vastgelegd, dateert alweer uit 1954. Omdat er vier jaar geleden een erg stevige aardbeving was – 7.8 op de schaal van Richter – waardoor de berg een paar centimeter naar het zuidwesten opgeschoven is, is het niet zeker of de berg nog exact zo hoog is. 

“Omdat er vragen zijn over de hoogte van de Everest, zenden we nu een team uit”, zegt Susheel Dangol, die de expeditie coördineert, tegen het agentschap AFP. Na twee jaar van voorbereidingen, zijn vier Nepalese klimmers deze week vertrokken. 

Lawines en stormen

Het is de eerste keer dat Nepal zelf een expeditie onderneemt om de hoogte van de berg te bepalen. De officiële meting uit 1954 is door India gedaan. 

En Nepal en China zouden het eigenlijk al langer oneens zijn over de hoogte van de berg. Volgens China zou de Everest eigenlijk vier meter kleiner zijn. Een Amerikaanse expeditie van de US National Geographic Society gaf de berg in 1999 dan weer twee meter extra, waardoor de hoogte dus 8.850 meter zou bedragen. Met deze meting hopen de Nepalezen de discussie nu definitief te beslechten. 

Maar de expeditie zal natuurlijk geen walk in the park worden, zoveel is duidelijk. De klimmers kunnen te maken krijgen met gevaarlijke stormen en lawines. In 2014 kostte een lawine nog aan 16 mensen het leven. “Het zal niet makkelijk worden om in dat terrein te werken”, zegt expeditieleider Khim Lal Gautam.  “Maar we zijn er zeker van dat onze missie zal slagen.”