Direct naar artikelinhoud

CD&V: 'Peeters blijft ons enige boegbeeld'

In tv-duels lijkt Kris Peeters (CD&V) wat te worstelen met zijn rol als 'campaigner'. Toch blijft hij het enige boegbeeld voor CD&V. 'Sommigen vinden Kris te braaf, maar op basis van stijl maak je het verschil.'

"Kris Peeters stapt niet, hij schrijdt." Een N-VA'er legt de vinger op de wonde van de Vlaamse minister-president. Hoewel Peeters sterke inhoudelijke argumenten heeft om het verschil te maken, slaagt hij er tot nu toe niet in die te verzilveren.

Hoe strijdvaardig Peeters zijn troepen aanvuurde op het Brugse CD&V-congres, zo makkelijk liet hij zich in debatten op Eén en VTM in een hoekje dringen. Terwijl CD&V eigenlijk maar één optie heeft: aanvallen.

Een gebrek aan motivatie kun je Peeters moeilijk verwijten. De minister-president heeft zowat de drukste verkiezingsagenda van alle Belgische politici. Het probleem? Peeters is een staatsman, geen campaigner. Voor het eerst in zijn politieke carrière moet hij actief stemmen ronselen. Tegenover het verbale geweld van De Wever oogt het allemaal een beetje flauw. "Is dat zo? Sommigen vinden Kris misschien te braaf, maar op basis van stijl maak je ook het verschil", zegt CD&V-woordvoerder Steffen Van Roosbroeck.

Anderhalf jaar geleden maakte CD&V-voorzitter Wouter Beke de bewuste keuze om Peeters als enige boegbeeld naar voor te schuiven. Dat de strategie niet het gewenste effect heeft, gaf Peeters gisteren zelf toe in De zevende dag: "Ik vind het verschrikkelijk spijtig dat de verkiezingen nu samenvallen. Ik had graag het Vlaamse beleid verdedigd."

Had CD&V niet beter een tweede, iets combattievere figuur à la Koen Geens naast Peeters gezet? Van Roosbroeck is formeel: "Wij blijven Peeters inzetten als ons enige boegbeeld. Hij was een logische keuze, en daar blijven we ook bij."

In de komende debatten zal CD&V de sociale verschillen tussen het programma van CD&V en N-VA in de verf zetten.