Direct naar artikelinhoud

'Kankeren op refs moet stoppen'

Scheidsrechtersbaas Robert Jeurissen slaat hard op tafel. 'De trainers moeten dringend ophouden met kankeren op de refs, want dit weekend gingen ze te ver. Zo verkoop je het product voetbal niet.'

Toegegeven: de irritatie bij de trainers begint meestal bij gecontesteerde beslissingen van de refs. Buyens die zondag met goedkoop rood werd uitgesloten, de onbestrafte tackles van Skulason zaterdag, de niet gefloten handsbal van Kouyaté vrijdag: het drijft temperamentvolle trainers zoals Guy Luzon en Michel Preud'homme tot waanzin, zeker wanneer er zoveel op het spel staat als nu.

Scheidsrechtersbaas Robert Jeurissen beseft dat de belangen groot zijn, maar vindt dat geen excuus: "Elke fout is er één te veel en we zijn daar zeker niet gelukkig mee. We vragen onze refs om daar waakzaam over te zijn, om altijd de focus te houden, maar iedereen maakt fouten: een speler kan zich slecht positioneren of de bal slecht controleren, een trainer kan de verkeerde tactiek kiezen. Denk je dat die in andere competities niet gemaakt worden? Fouten zijn eigen aan het voetbal. Dat is geen reden om zich alles te kunnen permitteren en de ref van alles de schuld te geven."

Complot

Dat de scheidsrechters Standard de titel niet gunnen, zoals Luzon insinueerde, dat kan Jeurissen dan weer niet ernstig nemen: "Wie de refs van favoritisme verdenkt of van een complot tégen hun club spreekt, excuseer, maar dat kan ik alleen maar hard weglachen. Wij bespreken elke week de fases die goed of slecht beoordeeld werden, en niemand zou het in zijn hoofd halen om bewust een club te benadelen. Elke ref is bezig met zijn eigen prestatie en geloof me: ze liggen er 's nachts wakker van als die niet goed was. Want een verkeerde beslissing kan hen zuur opbreken in hun ranking."

Jeurissen stoorde zich dit weekend vooral aan het gedrag van de trainers én aan de aarzeling van zijn refs om op te treden. Zo mocht ook Francky Dury ongehinderd tekeer gaan tegen de vierde ref. Jeurissen: "De scheidsrechters moeten hun verantwoordelijkheid voor de volle honderd procent opnemen. Ik ga hen deze week vragen om voortaan zeer streng op te treden in de neutrale zone en de richtlijnen strikt toe te passen. Ik zal de clubs daarvan op de hoogte brengen. Ik vraag niet dat het een heksenjacht wordt - ze mogen heus wel eens recht staan - maar wie zich niet gedraagt, moet een waarschuwing krijgen en bij herhaling naar de tribune verwezen worden. Het doet er niet toe wie of wat. Dit weekend ging het echt wel te ver. Dit was geen reclame voor het voetbal en zo verkoop je het product voetbal ook niet."

Niets doen maakt het de trainers ook makkelijker om na de match verder kritiek te spuien, aldus Jeurissen. "Een trainer die tijdens de match al terecht is gewezen of naar de tribune is gevlogen, zal misschien twee keer nadenken voor hij in zijn commentaren achteraf opnieuw de ref aanpakt. Maar als ze negentig minuten lang volop hun gang mogen gaan, houden ze die toon in hun interviews nadien gewoon aan. Daarom moeten de refs hun plicht doen zoals het hoort."

Maar het begint bij een correcte houding van de coaches, benadrukt Jeurissen. "In de eerste plaats moeten zij zich gedragen. Dat is een deel van hun taak. Ze moeten de beslissingen van de refs respecteren, hoe moeilijk dat soms ook is. Ik zag dit weekend ontoelaatbare excessen, dit kan echt niet."

De scheidsrechters die nog in play-off I moeten fluiten, staan alleszins niet voor een gemakkelijke opdracht. Hou maar eens het hoofd koel in een zinderend Sclessin. Maar Jeurissen maakt zich geen zorgen: "De druk is groot, maar wij staan honderd procent achter onze scheidsrechters. Ook al maken ze soms fouten."