Direct naar artikelinhoud

Noorwegen heeft grootste staatsfonds ter wereld

Het Noorse Pensioenfonds heeft het investeringsfonds ADIA (Abu Dhabi Investment Authority) van de troon gestoten als grootste staatsfonds ter wereld. Dat blijkt uit een rapport van de consultant Monitor Group.

Het Noorse fonds is groot geworden door de olie-inkomsten voor de overheid. Het Noorse Pensioenfonds is nu 560,5 miljard dollar (390 miljard euro) waard, tegen 342 miljard dollar (238 miljard euro) voor ADIA. Maar een vergelijking is sowieso moeilijk te maken, want het fonds uit Abu Dhabi publiceert geen jaarverslag, terwijl de Noren elk kwartaal met resultaten komen.

Het SWF-instituut, dat gespecialiseerd is in de opvolging van overheidsfondsen, maakt heel andere cijfers bekend. Zij waardeerden ADIA in juni nog op 627 miljard dollar (436 miljard euro). Maar de Monitor Group wijst erop dat dat fonds sterk is gekrompen door hogere uitgaven, verliezen gelinkt aan de financiële crisis en door foute investeringen.

"Zelfs al is het geen doel op zich om de grootste te zijn, het is toch aangenaam vast te stellen dat het fonds groeit", reageert de Noorse minister van Financiën Sigbjoern Johnsen.