Direct naar artikelinhoud

Politieke crisis bedreigt Ierse EU/IMF-redding

In Ierland moet de regering van premier Brian Cowen alle zeilen bijzetten om op 7 december voldoende politieke steun te verzamelen om de begroting goed te keuren die de leningen van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds mogelijk moet maken.

Cowen kreeg gisteren de openlijke steun van de Europese Unie in zijn streven om eerst over de begroting te stemmen voor hij verkiezingen uitschrijft, een plan dat maandag de goedkeuring kreeg van zijn ministerraad. Cowen beschikt in het parlement over een kleine meerderheid van drie zetels, onder meer door de steun van de groenen en twee onafhankelijke parlementariërs. Die laatsten zeggen hun steun voor de begroting niet te kunnen garanderen.

De grote oppositiepartijen, het christendemocratische Fine Gael en het sociaaldemocratische Labour, eisten maandag verkiezingen voor de begroting gestemd kan worden, en zullen dus massaal tegenstemmen. Cowen weigerde gisteren ook een voorstel van Fine Gael om de stemming te vervroegen naar volgende week.

De begroting met, alleen al in het komende jaar, 6 miljard euro aan extra bezuinigingen wordt normaal op 7 december voorgelegd aan de Dail, het parlement. De Ierse regering wil onder meer snoeien in het minimumloon, socialezekerheidsuitgaven, overheidsambtenaren en hogere inkomsten- en eigendomslasten aankondigen. Een goedkeuring van het budget is essentieel om 80 tot 90 miljard euro aan leningen van het euronoodfonds en het Internationaal Monetair Fonds vrij te maken. Dat schrijven IMF-regels voor.

EU-commissaris voor Monetaire Zaken Olli Rehn waarschuwde gisteren in Straatsburg, waar hij een ontmoeting had met Ierse leden van het Europees Parlement, dat voor alles ‘stabiliteit’ nu belangrijk is. “We nemen geen positie in over het binnenlandse, democratische, besluitvormingsproces in Ierland maar het is essentieel dat de begroting op tijd wordt goedgekeurd en pas dan kunnen we de onderhandelingen over het EU-IMF-programma op tijd afronden.”

De Kamerfractie van Sinn Féin ging gisteren al een stap verder door een motie van wantrouwen tegen Cowen in te dienen. Omdat ze niet de vereiste Kamerleden achter zich konden scharen is de kans klein dat het tot een debat komt, maar de nationalisten positioneren zich daarmee wel al voor de verkiezingen waarin ze volgens de polls winst zullen boeken. Volgens een peiling zouden nieuwe verkiezingen gewonnen worden door Fine Gael, met 33 procent, voor Cowens Fianna Fail, 17 procent.

Vakbonden waarschuwen dat de besparingsplannen tot grote sociale onrust kunnen leiden. Zaterdag mobiliseren ze voor een massabetoging in Dublin waarop tienduizenden demonstranten worden verwacht. (MR)