Direct naar artikelinhoud

Een koffertje vol geestig leesvoer voor klein en groter

Van de lichtvoetige en baldadige humor van Annie M.G. Schmidt tot het leven van Elvis Presley in poëtische tekeningen, een stapeltje mooie boeken voor uren lees- en kijkgenot.

Pomelo groeit

Mag je nog de clown uithangen als je groot bent? Groei je helemaal vanzelf, en groeit alles dan even snel? En hoe groei je vanbinnen als je vanbuiten groeit? De kleine roze olifant Pomelo gaat gebukt onder een serie filosofische vragen als hij op een doodgewone ochtend merkt dat hij is gegroeid. Na een korte euforische fase ("Wat een machtig gevoel!") begint Pomelo zich plots zorgen te maken over hoe het nu verder moet. Heel wat facetten van groter worden komen aan bod: keuzes maken, nieuwe dingen uitproberen, leren omgaan met emoties... Maar de Roemeense schrijfster Ramona Badescu en de Franse illustrator Benjamin Chaud houden het gelukkig wel concreet, speels en heerlijk humoristisch.
Chaud weet de existentiële vragen meestal erg verrassend te visualiseren, met dank aan de buitensporig lange en lenige slurf van Pomelo! En hij heeft een mooie bijrol bedacht voor de aardappelvriendjes van Pomelo, ook al worden die in het verhaal slechts zijdelings vermeld. Door zijn originele fantasie, het sobere maar heldere kleurenpalet en de rustige bladschikking komt wat eigenlijk een behoorlijk introspectieve vertelling is helemaal tot leven. Een prentenboek dat moeiteloos meerdere lezingen en kijkbeurten doorstaat! (PJ)

Ramona Badescu & Benjamin Chaud (ill.)
Lannoo, 44 p., 12,95 euro, 4+

Zoek vogeltje

"De maan schijnt en dus brandt er licht/ licht in alle bomen/ Een vogeltje uit het vogelbos/ is nog niet thuisgekomen".
Zo begint de intussen bijna 80-jarige Harrie Geelen zijn lange gedicht over een vogeltje dat volop wordt gezocht door de andere vogels waarmee hij doorgaans een boom deelt. Zijn tekst rijmt, vertoont af en toe een herhaling en door het plezierige ritme en de korte dialoogjes leest het
aardig weg. Maar het zijn toch vooral zijn kleine, sfeervolle schilderijtjes die indruk maken. Meestal zijn dat variaties op één thema: een boom vol vogels. In een naïeve, kinderlijke stijl die soms sterk aan Paul Klee herinnert, heeft Geelen daar een knappe reeks van gemaakt: soms in donkere, blauwige tinten voor de nachttaferelen, dan weer in een feest van zomerse kleuren. Een mooie vondst is dat hij het bladerdek weleens suggereert door middel van getekende hartjes, zoals kinderen ook wel plegen te doen. Je kan er ook de vleugels van vele vogels in zien, of bloesems... Of gewoon een bewijs van de liefde die al die bezorgde vogels mekaar toedragen.
Zoek vogeltje is in zekere zin veeleer een abstracte kunstervaring dan een prentenboek te noemen, aangezien het picturale nadrukkelijk op de voorgrond staat. Maar dat mag de (esthetische) pret niet drukken. (PJ)

Harrie Geelen
Querido, 40 p., 13,95 euro, 4+

Mijn opa en ik en het varken oma

Marjolijn Hof schreef een heerlijk grappig boek over een op zijn minst onconventionele opa en zijn al even bijzondere kleindochter. In twaalf verhalen doet het meisje verslag van de bizarre logeerpartijen bij haar prettig gestoorde grootvader. Ganzenborden, slootjespringen en stroopwafels eten zijn de basisevenementen. Daaromheen zetten soms ontroerende, maar vooral ontwapenend geestige invallen en gebeurtenissen de wereld op zijn kop. Opa's pannenkoekenobsessie, bijvoorbeeld. Met zijn "drang vanbinnen" om pannenkoeken te bakken wordt de stapel "overblijfsels" niet te overzien. De aanschaf van een varken biedt uitkomst. Het beest wordt prompt 'Oma' gedoopt en vult het duo perfect aan. Prachtig is de scène waarin ze met z'n drieën op een hete dag liggen te 'zoelen' in de verfrissende modder. Elk hoofdstuk is weer verrassend en vaak hilarisch. In sneltempo roept Marjolijn Hof, in snedige dialogen en een verfrissende vertelstijl, een eigenzinnig en hartveroverend stel op zoals je er zelden tegenkomt. De krachtige zwart-witillustraties van Judith Ten Bosch vormen een perfecte aanvulling. (AL)

Marjolijn Hof & Judith Ten Bosch (ill.)
Querido, 112 p., 13,95 euro, 8+

De kat met de hoed (leeskoffer)

Nog meer nostalgie met de De kat met de hoed, waarin vier makkelijk leesbare boekjes zitten verpakt van de legendarische Amerikaanse cartoonist Theodor Seuss Geisel (°1904). Zijn amusante kinderboeken blijven immens populair. Het begon allemaal in 1956, toen uit een onderzoek in Life Magazine bleek dat er met de geletterdheid van jonge kinderen wat aan de hand was. Geisel ging de uitdaging van zijn uitgever aan om met 250 woorden een boek voor beginnende lezers te maken. De kleurige, grappige tekeningen en de eenvoudige ritmische teksten doen het nog steeds. In Er zit een knak in mijn zak draait alles om absurde rijmen: "Heb jij dat nou ook weleens? Een frommel tussen je rommel? Of een bla in je la?" en meer van het vrolijke zelfde. Elk imaginair wezen wordt ingenieus ingevuld op de prenten. Woordspel op zijn best. Evengoed in Het voetenboek, waar heel ludiek alle soorten van voeten worden voorgesteld. In de twee boekjes voor wat meer gevorderde 'geletterden' (De kat met de hoed en Groene eieren met ham) krijg je telkens een absurd maar consistent verhaal op rijm waarin de herhalingen bezwerend werken. Dat alles in een mooi ontworpen, handig koffertje waar de meest rabiate niet-lezer onmogelijk aan kan weer weerstaan! (AL)

Dr. Seuss
Gottmer, 4 delen, 192 p., 16,95 euro, 7+

Ik hou van jou!

In Ik hou van jou! van de Japanse Yusuke Yonezu gaat kameleon Carlo op zoek naar zijn grote liefde Amelie. Op zijn zoektocht loopt hij meermaals een groot en gevaarlijk dier tegen het lijf. Die wilde beesten zitten telkens verstopt in de natuur, maar als je aan een flapje trekt laten ze zich in al hun onverschrokkenheid bewonderen. Tegelijkertijd verandert Carlo snel van kleur, en gaat hij compleet op in de omgeving. Zoals het een kameleon past! Intussen blijft Amelie onvindbaar. Tot Carlo wanhopig zijn liefde uitschreeuwt en zijn kameleon-vriendinnetje spontaan begint te blozen. (PJ)

Yusuke Yonezu
De vier windstreken, 12 p., 8,95 euro, 2+

100 X ANNIE

Even onmisbaar is de bloemlezing 100 x Annie. Bekende en minder evidente gedichten, verhalen en boekfragmenten werden hier gebundeld. De tekeningen van Schmidts soulmate Fiep Westendorp werden aangevuld met illustraties van de fine fleur uit het Nederlandse illustratorenbestand, met Gerda Dendooven als enige Vlaming. Meteen krijg je er een boeiend overzicht van stijlen en signaturen bij. (AL)

Annie M.G. Schmidt & div. ill.
Querido, 233 p., 24,95 euro, 6+

Elvis

Pure poëzie, zo zou je dit getekende levensverhaal van Elvis Presley kunnen noemen.
De Franse schrijver Tai-Marc le Thanh beschrijft in bijzonder plastische bewoordingen de levenswandel van 'The King': vanaf het moment dat hij als tienjarige een gitaar krijgt van zijn vader. Over de eerste concerten die hij geeft in een café in een ingeslapen stadje aan de Mississippi. De ontmoeting met Priscilla, het meisje met een vlinderkettinkje om haar enkel. Tot zijn enorme successen en excessen in Las Vegas, en zijn mogelijke verdwijning op het strand.
Of het allemaal waarheidsgetrouw is, doet er eigenlijk niet toe: Le Thanh grijpt het verhaal van Presley aan om te mijmeren over de betovering van muziek, de liefde, verblinding van succes, leegte, eenzaamheid... De dromerige sfeer van de tekst wordt nog versterkt door de schitterende magisch- realistische prenten van Rébecca Dautremer. Van deze artieste hadden we al heel wat moois gezien, maar hier lijkt ze zichzelf nog te overtreffen. In bijzonder uitgepuurde en krachtige composities, die soms iets filmisch uitstralen, weet ze zowel het verhaal zelf als de ziel ervan te treffen: mysterieus en melancholisch. Je hoort er 'Love me tender' zo doorheen... (PJ)

Tai-Marc Le Thanh & Rébecca Dautremer (ill.)
Vertaald door Edward van de Vendel
Davidsfonds/Infodok, 40 p., 32,95 euro, 6+

WIPLALA EN WIPLALA WEER

Annie M.G. Schmidt blijft 100 jaar na haar geboortejaar de onbetwiste koningin van het geëmancipeerde kinderboek. Haar baldadige humor, haar onnavolgbare verteltalent en haar vrolijk subversieve kijk op de wereld blijven nog steeds overeind. Die verjaardag werd vorige maand uitbundig gevierd, onder meer met een aantal heruitgaven en een bundeling van the best of. Wiplala en het vervolg erop, Wiplala weer, verschenen voor het eerst respectievelijk in 1957 en 1962, met illustraties van Jenny Dalenoord. Vele herdrukken later gaf Philip Hopman een nieuw gezicht aan het piepkleine ventje met z'n 'bettel-dresje', dat door de andere Wiplala's de wereld werd ingestuurd om het 'tinkelen' (toveren) fatsoenlijk te leren beheersen. Die wereld wordt de familie Blom. Zijn vaak klungelige tinkelpogingen zorgen voor de nodige grappige toestanden. De twee delen verschenen nu in een royale bundel. Hopman combineerde in zijn zwierige tekeningen het kneuterige sfeertje van de Hollandse jaren zeventig meesterlijk met zijn hedendaagse tekenstijl. Een onmisbaar voorlees- en kijkboek! (AL)

Annie M.G. Schmidt & Philip Hopman (ill.)
Querido, 207 p., 19,95 euro, 6+

Heb jij misschien mijn kat gezien?

Eric Carle is een ouwe rot in het vak, bekend van onder meer Rupsje nooit genoeg. Zijn Heb jij misschien mijn kat gezien? heeft hij opgedragen aan alle katten in zijn leven. Een jongen reist de wereld rond op zoek naar zijn vermiste poes. Onderweg leert hij zowat alle dieren van de kattenfamilie kennen: een tijger, een lynx, een luipaard... Die laten zich zien door telkens aan een flapje te trekken. Aan het eind van dit mooi vormgegeven kartonboekje vindt de jongen alsnog zijn kat terug. En die blijkt helemaal niet alleen te zijn...
Net als Yonezu beheerst Carle de stiel om aan de hand van een heel simpel procedé de jonge lezer voortdurend te verrassen en te verleiden. (PJ)

Eric Carle
Gottmer, 16 p., 6,95 euro, 3+

De grote boze wolf (was helemaal niet boos)

Het zal je maar overkomen: voorbestemd zijn om de slechterik te spelen in elk mogelijk denkbaar sprookje. Dat was het uitgangspunt van De grote boze wolf (was helemaal niet boos), een heerlijk grappig prentenboek van de jonge Jonas Boets (tekst) en debutant Nils Pieters (tekeningen). Hun wolf is eigenlijk een doetje. Maar door een extreem ongelukkige samenloop van omstandigheden slokt hij Roodkapje, haar grootmoeder én ook nog eens zes van de zeven geitjes op. Waardoor die arme lamme goedzak natuurlijk de benen moet nemen voor de jager die het op zijn vel heeft gemunt.
Een kleine tour de force is het hoe Boets erin geslaagd is om in één prentenboek maar liefst drie overbekende sprookjes op hun kop te zetten (ook De drie biggetjes passeren nog de revue). Sommige wendingen in zijn verhaal zijn bepaald absurd, maar dat maakt er ook net de charme van uit. De zeer dynamische tekenstijl van Pieters draagt daar zeker veel toe bij. Het lijkt wel alsof hij zijn illustraties op een drafje met kleurpotloden heeft gemaakt, zoveel spontaniteit en expressiviteit spreken eruit. Wat overigens ook naadloos aansluit bij de acceleratie van gebeurtenissen. Bovendien zitten zijn illustraties vol leuke details, nevenpersonages en knipogen naar nog meer sprookjes. Lekker heftig! (PJ)

Jonas Boets & Nils Pieters (ill.)
De Eenhoorn, 64 p, 17,50 euro, 5+