Direct naar artikelinhoud

Kruistocht in spijkerbroek

7 iconische jeansmodellen en hun al even iconische ambassadrices.
tekst Laure Vandendaele

1950
Rosie the riveter

Gebalde vuisten en een stoere werkplunje van jeans. WO II-jeans Rosie The Riveter heeft haar look te danken aan de vrouwen die de fabrieksarbeid van hun mannen tijdens de oorlog overnamen. Ook in het naoorlogse Amerika bleef het mannelijke denimmodel aanwezig in de kleerkast van stoere vrouwen.

Ambassadrice:
Het moeten niet altijd strakke kokerrokken en truitjes met diep uitgesneden decolletés zijn. In haar jonge jaren greep Marilyn Monroe wel vaker naar een stoere, vrij mannelijke jeans met omgeslagen broekspijpen. Ook in het decennium daarna koos Monroe regelmatig voor denim. Haar The Misfits- jeans in combinatie met een eenvoudig, chic hemd werd een instant klassieker.

1960
Capri

Met zijn slimme snit en aansluitende pasvorm is de capribroek een perfecte mix van praktisch en elegant. De kuitlange, aansluitende broek kwam eind de jaren 40 uit de koker van mode-ontwerpster Sonja de Lennart.

Ambassadrice:
Audrey Hepburn was eigenaar van capribroeken in alle kleuren van de regenboog. Naast haar iconische zwarte ensemble, behoort het
denimexemplaar uit Breakfast at Tiffany's tot het collectieve modegeheugen.

1970
Flared

Wijd, wijder, wijdst. In de jaren van de flower power domineerden broeken met wijde pijpen, van bell bottoms tot het flared-model, de
dagelijkse mode.

Ambassadrice:
Charlie's Angel Farrah Fawcett weet als geen ander dat het flared-model met hoge taille je eindeloos lange benen én een slanke taille geeft.

1980
Acid wash
De jaren 80 waren prachtig, op een enkele modeblunder na. De acid washed jeans, die aan het einde van het decennium heel erg populair was, dankte zijn vlekkerige patroon aan een chemisch proces dat het overgrote deel van de kleur uit de stof wegvrat. Hevige fans droegen hun chemisch gebleekte jeans samen met een jasje voor een maximaal effect.

Ambassadeurs:
Guess-model Claudia Schiffer en zowat de volledige cast van Saved by the Bell. Ook Debbie Harry van Blondie was toen (en nu nog steeds) fan van de trashy jaren 80 wash.

1990
Mom jeans
De 'mom jeans' heeft haar naam te danken aan het feit dat vooral kroostrijke moeders uit de jaren 90 de praktische maar weinig flatterende (denk: breed, plat achterwerk in de vorm van een omgekeerd hart) en masse bij de supermarkt kochten.

Ambassadrice:
Bijna twintig jaar nadat Prinses Diana de jeans onsterfelijk maakte, kent het model vandaag een revival met dank aan een nieuwbakken mom jeans-vertegenwoordigster: zangeres Hannah Reid van London Grammar.

2000
Skinny jeans
Vanaf de eeuwwisseling mocht het allemaal weer wat strakker. De skinny jeans zit strak om de billen, benen en kuiten en geeft als eerste aan wanneer het tijd is om de hoeveelheid braspartijen terug te schroeven.

Ambassadrice:
Geen idee hoe het met de braspartijen van Kate Moss zit maar het topmodel is al jaren onafscheidelijk van haar nauw aansluitende jeans.

2010
Boyfriend jeans
Zijn kleerkast blijft een bron van inspiratie. De boyfriend jeans hangt laag op de heupen, is lekker ruim en je kunt er heel wat kanten mee op.
Overdag leuk met sneakers of platte schoentjes, 's avonds glamoureus met een paar duizelingwekkend hoge hakken.

Ambassadrice:
Katie Holmes is al jaren trouwe fan van het losse model en verkiest haar boyfriend jeans zelfs boven een exemplaar van vlees en bloed.