Direct naar artikelinhoud

Januzaj figurant op perspraatje United

Adnan Januzaj (20) onderging met een frons het schijngevechtje van zijn luidruchtige baas met de media. Louis van Gaal tegen een journalist: 'Misschien kun jij het bestuur vertellen dat jij de nieuwe trainer van Man United bent?'

Louis van Gaal houdt wel van een woordenworsteling met journalisten. Hij gaat de confrontatie graag aan in zijn typische, directe stijl. Een gevecht dat hij, als de man-die-alles-weet, altijd wint natuurlijk. Er kwam eerst een vraag over de druk: "Er is heel veel druk, want iedereen verwacht dat we de Champions League spelen." Er volgde er eentje over Víctor Vázquez: "Goede speler. Hij heeft een erg goede vista. I like him. Van wat ik gezien heb, kan ik me inbeelden dat hij de beste speler in België is."

De derde vraag passeerde ook zonder indringende blik of denigrerend antwoord, maar bij de vierde, eentje over de mindere vorm van Wayne Rooney als diepe spits, was het raak. Van Gaal: "Ik denk dat de media me een jaar lang adviseerden om hem daar uit te spelen. Het is verbazend dat jullie na twee matchen al jullie eigen mening in twijfel trekken."

Naast hem zat een jongetje bedeesd en fronsend voor zich uit te staren, wachtend op die ene vraag die pas na acht minuten kwam. Januzaj: "Ik was content dat ik kon scoren tegen Aston Villa. Ik ben blij dat ik alles kan geven voor de manager en voor de club." Hoe hij zijn toekomst op lange termijn ziet, wilde een journalist weten, want "vorig seizoen dachten veel mensen dat hij geen eerlijke kans kreeg". Januzaj: "Vorig jaar is vorig jaar, you know, dit jaar is dit jaar."

Van Gaal: "Ik wil een statement maken. U zei 'veel mensen'. Ik weet niet wie zij zijn. Adnan startte, denk ik, in acht wedstrijden en mocht veertien keer invallen vorig seizoen. Heeft hij dan geen kansen gekregen?

Journalist: "Maar Louis, in alle eerlijkheid, Januzaj was een van de beste spelers in het seizoen voor jij hier neerstreek. Dan mag je toch verwachten dat hij meer start?"

Van Gaal: "Waarom? Omdat hij de beste speler was? En de andere spelers dan? Hebben die dan geen rechten? Hij moet met 23 à 24 spelers concurreren. Januzaj is 20 jaar oud. Een van de eigenschappen van een jonge speler is dat die niet constant is. Hij moet dat tonen. Misschien kan hij dat dit seizoen. Maar bij een club als Man United heb je geen garantie op een basisplaats. Jij kunt zeggen dat hij de beste speler was, maar dat is gemakkelijk als je geen verantwoordelijkheid draagt."

Respect voor Club

Dan moest de obligate vraag over David De Gea, de aan de kant geschoven doelman, nog komen. "Die vraag is geen goede vraag, dus ik ga ze niet beantwoorden." Toen kwam het moment van Michiel Ameloot, reporter van VTM: "Ik wou eigenlijk dezelfde vraag stellen. Kun je dan een woordje zeggen over Michel Preud'homme?"

Van Gaal: "Ik kan geen collega beoordelen omdat ik niet alle dagen in de kleedkamer ben. Je ziet zijn hand wel in het team, zijn visie en zijn filosofie. Ik heb groot respect voor hem. Nu zijn we tegenstanders. Dat waren we al toen ik voor Antwerp speelde en hij voor Standard. Verloren we? Dat herinner ik me niet meer."

Na afloop fluisterde een Engelse collega: "Ferguson ging ook de confrontatie aan, maar schilderde je niet af als dommerik. I don't like him."