Direct naar artikelinhoud

EU keurt klimaatakkoord van Parijs versneld goed

Europa gaat via een versnelde en onuitgegeven procedure het klimaatverdrag van Parijs bekrachtigen.

Omdat het nog maanden zal duren vooraleer alle Europese lidstaten hun goedkeuringsproces klaar hebben, stemden de Europese milieuministers er gisteren mee in dat de EU het klimaatverdrag versneld mag bekrachtigen.

Zo willen ze vermijden dat de Europeanen als traditionele voorvechters in de strijd tegen de opwarming van de aarde gezichtsverlies lijden. Grotere vervuilers als de VS en China hebben het verdrag al geratificeerd.

Het is de eerste keer dat de EU op deze manier een verdrag zal goedkeuren. Lidstaten die al klaar zijn met hun huiswerk, zoals Duitsland en Frankrijk, zullen samen met de EU hun fiat doorgeven. Dat kan eind volgende week al gebeuren, nadat het Europees Parlement in Straatsburg het nieuwe klimaatverdrag de zegen heeft gegeven.

"Ik ben blij dat de lidstaten samen geschiedenis kunnen schrijven en de inwerkingtreding van het eerste wereldwijd bindende klimaatakkoord dichterbij brengen", reageert voorzitter van de Europese Commissie Juncker.

61 landen

Het klimaatakkoord van Parijs moet de opwarming van de aarde onder controle houden. Het verdrag treedt in werking als het is goedgekeurd door 55 landen die samen 55 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen vertegenwoordigen. De teller staat momenteel op 61 landen, goed voor 47,8 procent van de uitstoot.