Direct naar artikelinhoud

Extra controles tijdens sper- en soldenperiode

De economische inspectie zal tijdens de komende sper- en koopjesperiode extra controles uitvoeren op de naleving van de nieuwe koopjeswet. “Er komt geen gedoogbeleid. We willen paal en perk stellen aan het gebruik van achterpoortjes in de wetgeving”, aldus minister voor Ondernemen Vincent Van Quickenborne (Open Vld) tijdens de presentatie van de nieuwe regels.

De voorbije jaren waren er regelmatig klachten over handelszaken die de regels overtraden door tijdens de sperperiode toch kortingen aan te bieden. Daar moet nu een einde aan komen. “We zullen dit jaar extra controleren. We gaan op elke klacht in en voeren systematische controles uit”, stelt Marc Van Hende, directeur-generaal van de economische inspectie.

De voorbije jaren werden er tijdens elke koopjesperiode zowat drieduizend controles uitgevoerd, waarbij telkens enkele tientallen inbreuken werden vastgesteld. De boete voor een overtreding kan via de rechtbank oplopen tot 55.000 euro. “Maar dan moet het gerecht wel mee willen”, klinkt het bij de zelfstandigenorganisaties. “Als het bij justitie stopt, blijven we met een probleem zitten”, zegt Luc Ardies van Unizo. De nieuwe koopjeswet beperkt de sperperiode voor de solden tot kleding, schoenen en lederwaren. De sperperiode wordt ook ingekort. De soldenperiodes gelden nu voor alle producten, ook voor internethandel. Daarnaast wordt het verbod op koppelverkoop opgeheven. Verkoop met verlies, behalve tijdens de koopjes, blijft verboden. De solden starten op 1 juli.