AFP or licensors

Zuid-Korea mag abortus niet langer verbieden

In Zuid-Korea heeft het Grondwettelijk Hof geoordeeld dat het verbod op abortus ongrondwettelijk is. De uitspraak maakt een einde aan de anti-abortuswet die al sinds 1953 van kracht is. Tot nu toe konden vrouwen die hun zwangerschap willen afbreken, gestraft worden, net als de dokters die de ingreep uitvoeren. 

Het oordeel van het Hof komt er na een klacht van een vrouwelijke dokter. Zij was aangeklaagd voor het illegaal uitvoeren van 69 abortussen. 

De wet die abortus verbiedt in Zuid-Korea is van kracht sinds 1953. Die bepaalt dat vrouwen hun zwangerschap enkel kunnen afbreken als die hun eigen leven bedreigt, in geval van een erfelijke ziekte, of als de vrouw zwanger werd door verkrachting. Ook moet de echtgenoot toestemming geven.

In alle andere gevallen is abortus illegaal en kunnen zowel de vrouw als de dokter die de ingreep uitvoert zwaar gestraft worden. Boetes lopen op tot 1.750 euro en ook opsluiting is mogelijk. Een arts kan tot 7 jaar zijn of haar licentie verliezen. 

(Lees voort onder de foto.)

Pro-life manifestanten voor het grondwettelijk hof in Seoul.
AFP or licensors

Maar dat moet nu verleden tijd worden. De rechtbank heeft geoordeeld dat de wet de rechten van vrouwen op een ongrondwettelijke manier beperkt. De wetgeving moet nu veranderd worden tegen 2020. Voorlopig blijft die wel van kracht tot eind volgend jaar.

Ondanks de strenge wetgeving worden in Zuid-Korea weinig gevallen van abortus effectief berecht. De aanpassing van de wetgeving moet er nu ook voor zorgen dat het sociale stigma rond abortus verdwijnt.

Meest gelezen