Direct naar artikelinhoud

Imam en rabbi mijden vraag over homo's

Er mag geen verschil worden gemaakt tussen homo- en heteroseksuelen. Maar een rabbijn en een imam gingen in De afspraak toch een prangende vraag uit de weg.

Presentator Bart Schols vroeg herhaaldelijk of zij het zouden accepteren als hun zoon homoseksueel zou zijn. Maar imam Brahim Laytouss en rabbijn Aaron Malinsky wilden geen direct antwoord geven. "Als het zich voordoet, gaan we wel zien", zegt Malinsky. "De kans is ook zo oneindig klein, omdat we onze kinderen met een heel traject opvoeden. Ze gaan niet naar de discotheek en komen niet in verleiding. Geaardheid komt niet boven op jonge leeftijd."

In de nasleep van de aanslag op de homonachtclub Pulse in Orlando, waarbij 49 personen om het leven kwamen, blijft het debat over religie en seksualiteit nazinderen. In De afspraak kregen Malinsky en Laytouss daarom de vraag hoe zij en hun geloofsgemeenschap omgaan met homoseksualiteit.

Laytouss geeft aan dat hij "een luisterend oor" zou hebben. "Het blijft uw zoon. Niemand gaat zijn zoon verbannen." Ook binnen de geloofsgemeenschap mag dat niet gebeuren. Zo heeft hij al eens een gesprek gehad met een jonge gelovige, die zijn homoseksuele geaardheid kenbaar maakte. "Zij willen het onderwerp bespreekbaar stellen. Zij vragen om aan de geloofspraktijk deel te nemen. Zij behoren tot de gemeenschap. Ik vind het belangrijk dat te benadrukken."