Direct naar artikelinhoud

Studenten schieten in actie tegen stakingsstress

Midden in de examenperiode, van 12 tot 19 juni, staken de socialistische spoorvakbonden opnieuw. En dus beginnen studenten zich te organiseren. 'Met onze Facebook-pagina willen we de stress tot een minimum herleiden', klinkt het bij de Vlaamse Vereniging van Studenten.

Het overleg tussen de spoortop en de vakbonden sprong vorige week voor een zoveelste keer af en dus kondigde de socialistische vakbond ACOD een nieuwe stakingsweek aan. Tussen 12 en 19 juni wordt opnieuw heel wat hinder verwacht en dan ben je maar beter goed voorbereid.

Dat weten de studenten - midden in de examens - ondertussen ook. Zij blijven niet bij de pakken zitten en organiseren tal van initiatieven om elkaar te helpen. De Vlaamse Vereniging van Studenten zette dit weekend de Facebook-groep 'Afrit campus: samen komen we er' online.

Voorzitter Jonathan Hooft: "Over de slechte timing moeten we niet te veel zeuren, we zoeken beter meteen naar een creatieve oplossing. Met onze Facebook-pagina willen we de last voor studenten tot een minimum herleiden. Een lift naar het examen aanbieden, een slaapplek zoeken om zeker op tijd te zijn of gewoon tips vragen over de busregeling, het kan allemaal."

Ook hulp uit andere hoek

De pagina loopt ondertussen goed vol. Fotografiestudente Iris Teunissen (20) biedt met plezier haar extra logeerbed in Antwerpen aan. "Ik was zelf al eens een halfuur te laat voor mijn fotojury en vorige week raakte ik amper thuis", vertelt ze. "Ik weet wat het is om te stressen over het openbaar vervoer, dus waarom zou ik anderen niet uit de nood helpen? Onbekenden die op mijn aanbod reageren, wil ik gewoon vooraf eens bellen. Maar het kunnen evengoed pendelende vrienden zijn die een nachtje blijven."

Verrassend genoeg zijn het niet enkel studenten die elkaar helpen. Ook heel wat gezinnen, zelfstandigen of mensen die veel de baan op moeten, bieden hun diensten aan. Olivier Claesens (55) is zo iemand. De man uit Bornem is zelfstandig, heeft zelf twee studerende kinderen en staat met plezier wat vroeger op om blokkende jongeren op hun bestemming te brengen. "Vakbonden hebben het altijd maar over solidariteit. Wat ik en al die andere helpende handen doen, dàt is solidariteit. Door mijn flexibele job heb ik de mogelijkheid om 's morgens studenten uit mijn regio te voeren naar eender welke studentenstad. Ook al moet ik daar niet passeren, ik maak graag tijd vrij om mijn wagen te vullen. Studenten zijn de toekomst van onze maatschappij, we kunnen hen maar beter helpen waar mogelijk."

Ook de Facebook-pagina 'Mijn KOT staat voor je open' is, net als bij de stakingen in januari, opnieuw actief. De linkse studentenvereniging COMAC staat daarvoor in. "We hebben begrip voor de stakers, maar het is ook frustrerend voor de studenten, die heel afhankelijk zijn van het openbaar vervoer. Jongeren kunnen bij ons een formulier voor zowel vraag als aanbod invullen. Wij brengen hen daarna met elkaar in contact."