Direct naar artikelinhoud

Ecuadoriaanse ambassade zet Assange op internetrantsoen

De wereld van Julian Assange wordt steeds kleiner. De oprichter van WikiLeaks zit sinds 2012 ondergedoken in de ambassade van Ecuador in Londen en nu sluiten zijn gastheren zijn internetverbinding af.

De aanleiding voor het digitaal droogleggen van de WikiLeaks-baas zijn de e-mails van de Amerikaanse Democratische Partij die de klokkenluiderssite publiceert. De mails zijn buitgemaakt tijdens een hack. Met de publicaties lijkt Assange presidentskandidate Hillary Clinton te willen dwarszitten.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Ecuador zegt dat Assange voorlopig beperkt met de buitenwereld mag communiceren. "De regering van Ecuador respecteert het beginsel van niet-inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van andere landen, bemoeit zich niet met verkiezingscampagnes en steunt ook niet een bepaalde kandidaat", luidde de motivatie.

Naar verluidt houdt Assange het publiceren van documenten op WikiLeaks in eigen hand, maar toch werkte de maatregel van Ecuador niet helemaal. Ook na het afsluiten van Assanges internetverbinding verscheen er een nieuwe lading mails van de Democratische Partij op de WikiLeaks-site.

Volgens WikiLeaks is Ecuador gezwicht voor de druk van de Verenigde Staten. Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zou de Ecuadoriaanse president Rafael Correa hebben gewaarschuwd voor "ernstige gevolgen" als Assange zijn campagne vanuit de ambassade kan voorzetten. Zowel de VS als Ecuador spreken dat tegen.