Direct naar artikelinhoud

Geheime documenten 9/11 straks openbaar?

De families van slachtoffers van 9/11 proberen met parlementaire druk 28 geheime pagina's geopenbaard te krijgen. Die zouden gaan over eventuele Saudische betrokkenheid bij de aanslagen in 2001.

Op een persconferentie in Washington presenteerden drie Republikeinse congresleden en een vertegenwoordiger van de nabestaanden een resolutie, waarmee zij de inlichtingencommissie in het Huis van Afgevaardigden oproepen het hoofdstuk vrij te geven. Daarmee proberen ze de families te geven waar zij al bijna vijftien jaar om vragen.

"We weten ook niet waar dit zal eindigen, maar we hebben goede hoop dat we op deze manier het veto van de president kunnen omzeilen", zegt een woordvoerder van een van de initiatiefnemers.

De resolutie is een van de manoeuvres waarmee de families op zoek zijn naar opheldering over de Saudische rol bij de aanslagen op het World Trade Center en het Pentagon in 2001. In mei nam de Senaat, mede op initiatief van de Democraat Chuck Schumer, al een ontwerpwet aan, die (civielrechtelijke) vervolging mogelijk maakt van landen (Saudi-Arabië wordt niet met name genoemd) die terrorisme steunen. Die wet moet echter nog langs het Huis van Afgevaardigden, en kan stuiten op een veto van president Obama. Volgens het Witte Huis kan de wet de relaties schaden met bevriende landen, zoals Saudi-Arabië.

De 28 pagina's waar het om draait zijn onderdeel van het dik parlementaire onderzoeksrapport uit 2002, waarin de toedracht van de aanslagen uit de doeken wordt gedaan. Omdat het een parlementair onderzoek is, denken Jones en zijn collega's dat het parlement ook het laatste woord moet hebben over het vrijgeven ervan, en niet de president.

Het rapport onthulde met name veel gemiste aanwijzingen door de inlichtingendiensten, maar gaf nog niet veel prijs over de relaties van de terroristen (vijftien van de achttien waren Saudi's) met hun vaderland.

Terwijl er wel degelijk connecties waren. Onlangs onthulde de organisatie van nabestaanden, 28.org, als eerste het bestaan van nóg een document, File 17 genoemd, waarin achttien namen staan van Saudi's met wie de kapers voor de aanslagen contact hebben gehad.

Dat document is vorig jaar al vrijgegeven, maar was tot dan toe aan de aandacht ontsnapt. Het is een soort werkplan van de twee auteurs die ook de 28 geheime pagina's hebben geschreven, en bevat namen van Saudi's die volgens hen eigenlijk nader zouden moeten worden onderzocht.

Grote vraag van de auteurs: "Hoe agressief heeft de Amerikaanse regering mogelijke banden tussen 11 september en de Saudische regering of koninklijke familie onderzocht? Speelden politieke, economische of andere afwegingen daarbij een rol?"