Direct naar artikelinhoud

Genkse jeugdproducten bloeien elders open

De Genkse jeugdacademie laat opnieuw van zich horen. Trossard, Schrijvers en Gerkens blonken het voorbije weekend uit op het hoogste niveau, alleen vreemd genoeg niet in het shirt van KRC. Voor Trossard en Schrijvers wacht er nog een toekomst in de Cristal Arena, maar Gerkens zegde Genk definitief vaarwel.

Leandro Trossard (21) maakt al een heel seizoen het mooie weer bij OHL. Siebe Schrijvers (19) scoorde drie keer in zijn eerste vier duels bij Waasland-Beveren. Zondag gaf ook Pieter Gerkens (20) zijn visitekaartje af bij STVV. De Genkse jeugdproducten doen het goed... bij een andere club.

In het geval van Leandro Trossard kwam Genk in januari zelf op zijn stappen terug. De Limburgers wilden de aanvallende middenvelder vervroegd terughalen van Den Dreef, maar botsten op een waterdicht contract. "Ik voel me met de match beter worden", legt Trossard uit. "Ik was klaar om naar Genk terug te keren, maar ik focus me nog enkele maanden volledig op OHL. Ik hoop dat ik volgend seizoen bij Genk ook kansen krijg."

Jacky Mathijssen werkte tot eind november voor OHL en had al in de gaten dat Trossard vrij ver staat. "Ik heb in de zomer al tegen Peter Maes gezegd dat ik niet begreep waarom ze hem nog uitleenden. Hij is fysiek klaar om minstens een uur mee te draaien in een team als Genk. Ik zeg niet dat hij 30 wedstrijden lang 90 minuten aan kan, maar hij zou ook bij Genk elke week bij het selecte groepje spelers horen dat kans maakt op een basisplek."

Schrijvers vertrok pas vorige maand bij Genk en vergaarde in vier wedstrijden met Waasland-Beveren al meer speelminuten dan in een half seizoen bij Genk. "Ik heb zelf aangegeven dat ik uitgeleend wou worden, maar het is zeker de bedoeling om bij Genk terug te keren. Misschien nog niet volgend seizoen, maar ooit wil ik er wel mijn stempel drukken."

Sportief directeur Dimitri De Condé juicht de evolutie van Trossard en Schrijvers toe. "Het is voor jonge spelers niet eenvoudig om zich te manifesteren in een elftal dat lange tijd niet stabiel was. Daarom leek het ons een goed idee dat Siebe zijn geluk even elders zou beproeven. Leandro wilden we in januari al terug, maar we moesten zijn contract respecteren. De kans is groot dat hij volgend seizoen weer voor Genk voetbalt."

Alleen het verhaal van Pieter Gerkens is anders. Hij vertrok vorige maand definitief bij Genk en maakte zondag meteen een knap debuut bij STVV. "Ik heb er zelf op aangestuurd om Genk definitief te verlaten", geeft Gerkens aan. "Ik had het gevoel dat ik in een doodlopend straatje was beland. Het leek wel alsof ik elke dag voor niets aan het trainen was. Het deed me goed om bij STVV met een propere lei te beginnen. Ik heb mijn zelfvertrouwen terug."