Direct naar artikelinhoud

Overal cirkels zien

App Cucalu nodigt uit om met nieuwe verwondering naar de oude, analoge wereld rondom ons te kijken. Nooit gedacht dat speuren naar cirkels, vierkanten en driehoeken zo verslavend kon zijn.

Smartphoneverslaafden aller landen, kijk eens op van dat scherm. Er valt heel wat te ontdekken in je dagelijkse omgeving. Cirkels, vierkanten en driehoeken bijvoorbeeld, die je ervoor nog nooit opgemerkt hebt. Ironisch genoeg is er een smartphoneapplicatie voor nodig om tot die vaststelling te komen. Cucalu nodigt zijn gebruikers uit om creatiever te kijken.

"Het viel mij op dat we elk dood momentje naar onze smartphone grijpen, maar zo sluiten we ons af van onze omgeving en kijken we helemaal niet om ons heen. Ik wou iets maken dat je juist via je telefoon opnieuw naar je omgeving laat kijken, als we dan toch geen afstand van onze telefoon kunnen doen. Dat werd Cucalu: een spel dat laat zien dat er veel verschillende perspectieven zijn om naar hetzelfde te kijken", legt Daniel Disselkoen uit.

Na zijn afstuderen aan de kunstacademie van Den Haag ging de Nederlander op zoek naar programmeurs die zijn artistieke wens technisch konden vormgeven, zonder rekening te hoeven houden met de commerciële eisen van investeerders. "Een interactief kunstwerk in de vorm van een iPhonespel" is het resultaat.

Het idee van de strak vormgegeven app Cucalu is simpel. Je eerste missie bestaat uit het fotograferen van alle cirkels die je onderweg tegenkomt. Denk aan theekopjes en stopborden, maar evengoed aan oogballen en haarknotjes. Hoe creatiever, hoe beter: elke foto wordt beoordeeld door andere gebruikers. De gebruikers die de meeste punten weten te verzamelen, mogen sneller door naar de volgende uitdaging.

Zo moet je, net wanneer je oog getraind is op cirkels, in het volgende level op zoek naar vierkanten. In de missie 'Inner Circlistic' mag je enkel cirkels binnen een straal van 250 meter fotograferen; moeilijker dan je denkt.

Achter al die foto's van geometrische vormen in het straatbeeld schuilt vaak een goed verhaal. "Een Amerikaan maakte een foto van een kinderloos stel met een wereldbol. Bleek dat ze een willekeurige plek op die wereldbol aangeduid hadden om daar een kind te adopteren", vertelt Disselkoen.

De beste foto's en bijbehorende verhalen zijn terug te vinden op cuca.lu/news.

U kunt Cucalu voor 1,79 euro downloaden in de App-Store, enkel voor iPhone.