Direct naar artikelinhoud

Geluk, dat is graag belastingen betalen

Noorwegen heeft de gelukkigste inwoners ter wereld. Het land prijkt voor het eerst bovenaan het World Happiness Report van de VN. Ons land stijgt opnieuw één plaatsje en staat op nummer 17.

Wie dacht dat een stel wuivende palmbomen, een hagelwit strand en een heerlijk zonnetje je geluksfactor instant de lucht in deden schieten, heeft het bij het verkeerde eind. Fjorden, dennenbomen en meren daarentegen... De Noren zijn officieel het gelukkigste volk ter wereld. De Verenigde Naties geven hen in hun nieuw World Happiness Report de hoogste geluksscore.

Noorwegen steekt daarmee voor het eerst Denemarken voorbij. IJsland vervolledigt het gelukspodium. Om de medailles uit te reiken, checkt de VN talloze parameters: van inkomen, gezondheid en veiligheid tot vertrouwen in de regering, vriendelijkheid en vrijheid. En dat bij inwoners in 155 landen.

Geluksexpert Leo Bormans is niet verrast door die gelukkige Scandinavische koplopers: "De twee factoren die absoluut bepalend zijn voor hun hoge score, en waar Noorwegen zich in onderscheidt, zijn vertrouwen en gelijkheid. Noren hebben een haast blindelings vertrouwen in hun overheid. Heel anders dan in het zuiden, bijvoorbeeld. Of in de VS, waar veel Amerikanen niemand anders dan hun familie vertrouwen. Wat die gelijkheid betreft: de inkomens in Noorwegen liggen veel dichter bijeen én de gelijkheid tussen mannen en vrouwen is bijna nergens groter dan daar."

Sociale relaties maken Belg blij

Ons land prijkt dus op een 17de plek in de geluksranglijst. Drie jaar terug stonden we nog 21ste, het jaar daarop 19de en vorig jaar 18de. We doen het steeds beter, en daar zit ons verenigingsleven voor iets tussen. "Wat betreft werkgelegenheid en sociale relaties doen we het uitstekend, maar ook vrijwilligerswerk heeft ons het afgelopen jaar gelukkiger gemaakt. We hebben veel jeugdwerk en er is steeds meer buurtwerking", weet Bormans.

"De aanslagen in Brussel hebben ons niet ongelukkiger gemaakt, integendeel: ze hebben onze verbondenheid doen toenemen. Samen dingen doen, is waar we echt gelukkig van worden. Veel meer dan van het materiële. Niet van een nieuw paar schoenen in de kast, wel van met ons oude paar een boswandeling te maken met de kinderen."

Die veilige plaats in de top 20 is dus zeker niet slecht. Maar het kan altijd beter. Meer bepaald als het gaat over vertrouwen en- vooral - transparantie. "Belastingen, bijvoorbeeld", merkt Bormans op. "In Scandinavië betalen inwoners veel meer, maar ze betalen graag. Omdat ze weten waarvoor. Hier geldt het 'zakkenvullerij-imago'. Mocht de overheid alles mooi uitleggen aan de burger, kunnen we best nog enkele plaatsjes stijgen."