Direct naar artikelinhoud

'Beperk export kinderbijslag'

Geef Poolse kinderen van ouders die in ons land werken minder kindergeld. Het voorstel uit de brexit-top komt nu ook op de Vlaamse onderhandelingstafel. Maar het brengt amper iets op. 'Het gaat om het principe', klinkt het bij de N-VA.

Als het regent in Londen, druppelt het op 't Schoon Verdiep. Groot-Brittannië verkreeg afgelopen weekend op de Europese top de mogelijkheid om buitenlandse EU-werknemers minder kindergeld toe te kennen. Uitstekend idee, vinden ze bij N-VA. "De export van kinderbijslag moeten we inperken", zegt Europees Parlementslid Sander Loones. De partij van Bart De Wever zit wel vaker op de lijn van premier David Cameron.

Een Poolse arbeider die in Groot-Brittannië werkt, krijgt nu evenveel kindergeld als elke Brit uitgekeerd. Afgelopen weekend is afgesproken dat wanneer de kinderen nog in Polen wonen, de vader kindergeld krijgt 'volgens de Poolse levensstandaard'. Met andere woorden: een heel pak minder.

Het is een van de maatregelen die de Britten moet overtuigen om bij de Europese Unie te blijven, "want hun belastinggeld vloeit dan niet zomaar naar het oude Oostblok".

Maar ook andere lidstaten kunnen meestappen in deze maatregel. In Nederland liet de liberale regeringspartij VVD alvast weten grote voorstander te zijn. Bondskanselier Angela Merkel zei dat ze "het zich goed kan voorstellen de regeling ook in Duitsland toe te passen". En in ons land trekt N-VA aan de kar.

Symboolmaatregel

Toch is dit in de eerste plaats een symboolmaatregel. Het Verenigd Koninkrijk betaalt op dit ogenblik kindergeld uit aan 34.000 kinderen die in een ander EU-land wonen. Verwaarloosbaar: het gaat om 0,26 procent van het totale budget. Het is dus niet zo dat de sociale zekerheid leegloopt. Bovendien worden de bedragen voor de getroffen gezinnen aangepast, niet afgeschaft. De winst voor de staatskas blijft beperkt.

In België ligt met 38.000 kinderen het aantal dan wel hoger, maar meer dan tweederde woont in Frankrijk of Nederland. Het gaat in eerste plaats om grensarbeiders. Ruim 4.000 Poolse kinderen krijgen in hun thuisland 'Belgische kinderbijslag', omdat een van de ouders bij ons werkt. Goed voor 9 miljoen euro. Lijkt veel, maar dat is nog altijd peanuts op het totale budget van 6,2 miljard.

"Het gaat hem dan ook om het principe", zegt Loones van N-VA. "We moeten alle mogelijke middelen inzetten om socialezekerheidsmigratie aan te pakken. De opvoedingskosten in bijvoorbeeld Polen zijn nu eenmaal lager. Dan staat daar ook een lagere vergoeding tegenover."

De N-VA gooit op die manier een nieuw element op de Vlaamse onderhandelingstafel. De regering-Bourgeois buigt zich dezer dagen over de hervorming van de kinderbijslag, een bevoegdheid die recent is overgekomen van het federale niveau. "Dit hebben we nog niet besproken," zegt een regeringsbron, "maar zal nu zeker aan bod komen."

Open Vld komt terug op een oud voorstel. Ze willen het kindergeld afhankelijk maken van het feit of kinderen naar de kleuterschool gaan of niet. Wanneer de kinderen in Polen of Roemenië verblijven, zouden zij daardoor automatisch minder krijgen. Daar is zelfs geen Europese ingreep voor nodig, klinkt het.

CD&V houdt voorlopig de boot af. "We onderzoeken het voorstel", zegt Europarlementslid Ivo Belet. "Betalen we meer kindergeld aan rijkere landen? Hoe controleer je waar kinderen wonen? En is het sop de kool waard?" Naast praktische bezwaren, heeft hij er ook ideologische. "Wij kiezen voor een sterk sociaal Europa", zegt hij. "We moeten opletten dat we geen doos van Pandora openen door aan sociale rechten te beginnen morrelen."

Maar zo ver zijn we nog lang niet. Als de Britten in juni kiezen voor een brexit, wordt het voorstel voor het kindergeld net als alle andere maatregelen van afgelopen weekend vernietigd. In het andere geval, is de Europese regelgeving pas begin 2017 klaar.

Ook de Europese Raad en het parlement hebben nog inspraak. Dan pas zal ons land kunnen intekenen op die maatregel. Tenminste, als er eerst een akkoord is tussen Wallonië, Brussel en Vlaanderen. Kinderbijslag is dan wel geregionaliseerd, Europa bekijkt ons land als één entiteit. Nog even geduld dus.