Direct naar artikelinhoud

Abdeslam wil zo snel mogelijk naar Frankrijk

Eerst wilde Salah Abdeslam (26) niet naar Frankrijk, nu kan het plots niet snel genoeg gaan. 'Omdat het proces toch daar zal plaatsvinden.' Maar volgens experts zal hij niet aan het onderzoek naar de Brusselse aanslagen ontsnappen.

"Salah Abdeslam was niet op de hoogte van de aanslagen in Brussel", zegt zijn advocaat Sven Mary. "Er was weinig reactie toen hij het nieuws vernam." Toch gelooft het gerecht dat Salah Abdeslam de aanslagen van dinsdag mee hielp voorbereiden. "We gaan daarvan uit. Er moet wel nog veel worden onderzocht", klinkt het.

De raadkamer van Brussel moest gisteren beslissen over zijn verdere aanhouding. Salah Abdeslam bleef echter in zijn cel op de afdeling Hoge Veiligheid in Brussel. Op de zitting vroeg en kreeg zijn advocaat Sven Mary uitstel. "Ik heb tot 7 april uitstel gekregen. Omdat Salah zijn dossier wilt bestuderen. Dat is vandaag al 80.000 pagina's dik."

Het meest verrassende nieuws is dat Salah Abdeslam zich niet langer verzet tegen zijn overdracht aan Frankrijk. "Hij heeft me op de hoogte gebracht dat hij naar Frankrijk wil vertrekken. Daar zal immers het proces tegen hem plaatsvinden. Hij wil daar dan ook uitleg geven. Hier ligt ook maar een klein deel van het dossier", zegt Mary. Volgende donderdag spreekt de raadkamer zich uit over de overdracht. "Als er geen verzet komt, zal hij heel snel na 31 maart aan Frankrijk worden overgeleverd. Dat is zijn wens én een goede zaak."

Dossiers samenvoegen

Experts zeggen dat het juridisch perfect mogelijk is dat Salah Abdeslam eerst in Frankrijk en vervolgens nog in België wordt berecht, of omgekeerd. Daarvoor is er enkel een akkoord nodig tussen de twee landen.

Eens verhuisd naar een Franse cel kan Salah Abdeslam ook altijd tijdelijk worden uitgeleverd aan België voor bijkomend onderzoek. In principe kunnen ook het Franse en het Belgische onderzoek worden samengevoegd tot één dossier en op één proces worden behandeld, maar het lijkt - gezien de vele slachtoffers in beide landen - weinig waarschijnlijk dat één van de landen daarmee zal kunnen leven. Volgens het federaal parket is het nog veel te vroeg om daar uitspraken over te doen.