Vervuilde lucht zou nog schadelijker zijn dan gedacht. (Illustratiefoto)
Volledig scherm
Vervuilde lucht zou nog schadelijker zijn dan gedacht. (Illustratiefoto) © Shutterstock

Onthutsende studie: elke dag krijgen 11.000 kinderen wereldwijd astma door verkeer, ons land staat in top 10

Jaarlijks ontwikkelen vier miljoen kinderen wereldwijd astma door luchtvervuiling die wordt veroorzaakt door personenwagens en vrachtverkeer. Dat zijn 11.000 kinderen per dag, zegt een ophefmakende studie in The Lancet. Onthutsend: België staat in de top 10 van landen met het meeste kinderen met astma als gevolg van verkeerspollutie.

18 reacties

  • Hugo Van Haevre

    5 jaar geleden
    Volgens mij dienen al die onderzoeken gewoon om geld te pakken, als ze toch zo bekommerd zijn over het milleux waarom word over rijden op LPG geen woord gerept, er komt alleen water uit je uitlaat wat willen ze nog meer dan
  • Hans Schoen

    5 jaar geleden
    En dan zeveren over een zonnebankje terwijl er veel erger ad hand is!
  • Gilbert Vermeersch

    5 jaar geleden
    Het huidig wagenpark zal de volgende decennia amper veranderen. Zwaar investeren in waterstof + nog enkele decennia kernenergie. Klimaat wet niet goedgekeuren. Als we EcoloGroene-klimaat- wet goedkeuren worden we of straatarm of door hun Groen-Gasplan worden we nr1 van het CO2 klassement, met enorme verhoging zorgkosten.
  • Jennifer Peeters

    5 jaar geleden
    Dat de ouders hun kinderen met de fiets of te voet naar school sturen in plaats van in de file te staan met hun wagen. Veel beter voor de gezondheid, geen astma en goed voor het klimaat!!!
  • Ben Strubbe

    5 jaar geleden
    De kwaliteit van de lucht is al dertig jaar in stijgende lijn. En de normen voor uitstoot worden alsmaar strenger. Wat moet je nu eigenlijk nog geloven ? Zou het niet eerder kunnen dat de 'jeugd van tegenwoordig' niet meer met 'vuil' in aanraking komt en liever met de tablet speelt of teveel tijd doorbrengt achter de computer in plaats van in de natuur ?
  1. EXCLUSIEF. De wetenschapper achter de nieuwe Kiekeboes: “Niet kunnen tekenen heeft mij nooit tegengehouden om achter mijn droom aan te gaan”
    PREMIUM

    EXCLUSIEF. De wetenschap­per achter de nieuwe Kiekeboes: “Niet kunnen tekenen heeft mij nooit tegengehou­den om achter mijn droom aan te gaan”

    Vanaf morgen ligt het eerste album van de nieuwe Kiekeboes ‘Uranium-235' in de winkel. Hierin dompelt scenarist Nix (Marnix Verduyn) de 21-jarige Fanny Kiekeboe onder in de wereld van kernenergie. Geen probleem voor hem, want naast stripmaker is hij wetenschapper. Hoeveel van die achtergrond sijpelt er door in een scenario? Waar trekt hij de grens tussen feit en fictie? En kan je Fanny nucleaire mopjes laten maken? HLN-wetenschapsjournalist Martijn Peters ging exclusief kijken in de tekenstudio van de wetenschapper achter de Kiekeboes.
  2. “De zwaarste tornado laat niets overeind staan, zelfs gras trekt het uit de grond”: alles wat je moet weten over dit verwoestende natuurfenomeen
    PREMIUM

    “De zwaarste tornado laat niets overeind staan, zelfs gras trekt het uit de grond”: alles wat je moet weten over dit verwoesten­de natuurfeno­meen

    Het tornadoseizoen is volop uit de startblokken geschoten in de Verenigde Staten. In de afgelopen weken lieten tientallen windhozen een spoor van vernieling achter waarbij er ook meerdere doden vielen. Het land staat dan ook bekend om dit indrukwekkende natuurfenomeen. Maar waarom is dit het tornadoland bij uitstek? Hoe ontstaat dit natuurfenomeen en hoe krachtig zijn ze daar? En komen ze ook voor in Europa en België? HLN Wetenschapsanalist Martijn Peters licht toe.