Direct naar artikelinhoud

NASA lanceert onderzoekssonde atmosfeer Mars

De NASA heeft maandag met succes de sonde Maven gelanceerd naar de bovenste laag van de atmosfeer van de planeet Mars, om een beter begrip te krijgen van de redenen voor het grotendeels verdwijnen ervan. Mars had in het verleden een dichtere atmosfeer, maar door een ingrijpende klimaatsverandering verdween het grootste deel ervan. Maven is de tweede missie van het VS-programma Scout, dat bestaat uit kleine, goedkopere missies voor de verkenning van Mars.

Britse (30) bekent reeks moorden op mannen

Een 30-jarige Britse heeft gisteren voor een Londense rechtbank de moord op drie mannen toegegeven. De slachtoffers werden vorig jaar bij Cambridge op straat aangevallen en met messteken omgebracht. De vrouw bekende ook de poging tot moord op twee andere mannen. Haar motieven bleven onduidelijk. De bekentenis leek zelfs haar advocaat te verrassen, drie medebeklaagden pleiten onschuldig. De aanvallen vorig jaar creëerden een sfeer van angst en bezorgdheid onder de bevolking.

Burgemeester hoofdstad Oeganda opgepakt

De Oegandese politie heeft de burgemeester van de hoofdstad Kampala en een parlementsleden van de oppositie gearresteerd, nadat burgemeester Erias Lukwago enkele dagen geleden door de regering uit zijn ambt is ontheven. Veiligheidstroepen omsingelden al vroeg de woning van Lukwago. Hij werd meegenomen en naar een onbekende plaats gebracht. Oppositieleden zijn onder huisarrest geplaatst. Sinds zijn verkiezing in 1986 regeert president Museveni Oeganda met ijzeren hand.

Midwest in VS geteisterd door 80 tornado's

Bijna 80 tornado's hebben gisteren een spoor van vernieling achtergelaten in de Amerikaanse Midwest. Er vielen minstens zes doden en tientallen gewonden, schrijft The New York Times. De Amerikaanse staat Illinois werd het hardst getroffen. De gouverneur riep in zeven districten de noodtoestand uit. Maar ook in Indiana, Iowa, Michigan, Missouri, Ohio en Wisconsin hielden tornado's lelijk huis. Honderdduizenden mensen zaten een tijdlang zonder stroom.