Direct naar artikelinhoud

N-VA lijft VUB-professor Johan Swinnen in

Johan Swinnen wordt de nieuwe fractiesecretaris van de N-VA-Kamerfractie. De 59-jarige Swinnen is doctor in de kunstwetenschappen en momenteel hoofddocent aan de Vrije Universiteit Brussel en gastdocent aan de Sorbonne en de Anton de Kom Universiteit in Suriname. Professor Swinnen verricht hoofdzakelijk onderzoek binnen het domein van de zingeving en humanisering van de beeldculturen. De overstap naar een ondersteunende rol in het parlement is dan ook geen evidentie, beseft N-VA-fractieleider Jan Jambon.

"Wij waren op zoek naar iemand die zowel inhoudelijk sterk staat als iemand die voldoende managementervaring kan voorleggen. Johan Swinnen zal bij ons zeventien medewerkers moeten aansturen. Het is belangrijk dat een fractiesecretaris dus over talent voor people management beschikt. Bij Swinnen viel die puzzel perfect samen", zegt Jambon.

Swinnen stond in het verleden al aan het hoofd van het Hoger Instituut voor Schone Kunsten (HISK), hij was ook algemeen directeur van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen en fusiemanager van de Autonome Hogeschool Antwerpen.

In het parlement zal hij de medewerkers van de N-VA-parlementsleden vooral op inhoudelijk vlak moeten aansturen. Het is ook door de volksvertegenwoordigers zelf dat de N-VA bij Swinnen is uitgekomen, zegt Jambon. "Enkele parlementariërs onderhielden contact met hem. Hij heeft ons in het verleden ook al regelmatig geadviseerd inzake cultuurthema's en hij is lid van de Gravensteen-groep."

Swinnen volgt in deze functie Rob Van de Velde op, die schepen geworden is in Antwerpen.