Direct naar artikelinhoud

1.300 metallo's staan op straat

Dertienhonderd jobs gaan in rook op door de sluiting van een deel van de Luikse vestiging van ArcelorMittal, de grootste staalproducent ter wereld. Premier Elio Di Rupo (PS) vroeg Arcelorbaas Lakshmi Mittal al de beslissing te herzien, maar voorlopig lijkt dat ijdele hoop.

In eerste instantie drong Di Rupo er tijdens een ontmoeting in het Zwitserse Davos bij Mittal op aan de geviseerde onderdelen op te nemen in de kernactiviteiten van het bedrijf. Als dat niet kan, vraagt hij dat ArcelorMittal de Waalse regering toestaat een investeerder te zoeken zodat deze vijf onderdelen toch nog kunnen voortbestaan.

Lakshmi Mittal deed de premier echter geen enkele belofte en kwam niet op zijn beslissing terug. Hij zei nog tegen Di Rupo dat de beslissing om de sluiting aan te kondigen twee dagen geleden werd genomen, na lang discussiëren. In een persbericht benadrukte de Arcelorbaas dat zijn bedrijf "belang hecht aan het vinden van sociaal aanvaardbare oplossingen". Hij wees ook nog "op de zeer zwakke economische context en het gebrek aan vraag naar staal".

Erg optimistisch klonk de premier niet na afloop van het onderhoud. "De deuren lijken gesloten", gaf hij toe. Hij vertrok gisteren vroeger dan voorzien van het World Economic Forum, vandaag zit hij samen met de Waalse en federale ministers over dit zware verlies voor de Luikse staalindustrie. Federaal minister van Werk Monica De Coninck (sp.a) pleitte al voor de oprichting van een taskforce voor ArcelorMittal, naar analogie met de werkgroep in Limburg na de sluiting van Ford Genk. Op die suggestie wil de premier echter nog niet ingaan.

Di Rupo liep Mittal in Davos toevallig tegen het lijf, hij vernam het bericht van de sluiting via het officiële communiqué. Op het moment dat de bijzondere ondernemingsraad in Luik het lot bezegelde van de dertienhonderd metaalarbeiders, gaf de Belgische regering een 'power breakfast' in het Zwitserse skioord waar ze de voordelen van de Belgische economie dik in de verf zette. Di Rupo promootte er onder meer de notionele intrestaftrek, waar ook ArcelorMittal gretig gebruik van maakte.

Wie zich wel optimistisch toont over de toekomst van het staalbedrijf in Luik, is ArcelorMittal zelf. "De afdelingen die operationeel zullen blijven, zullen perfect rendabel zijn en de nodige capaciteit hebben", zegt Sabine Huc, de woordvoerster van de site in Luik. "Het is al jaren duidelijk dat de toekomst van Luik in de koude lijn ligt, met hoogtechnologische processen om kwalitatief hoogstaande producten te produceren. De vijf resterende lijnen zullen zich ontwikkelen tot parels van de industrie."

De Luikse afdeling van ArcelorMittal zit al langer in de problemen. Eind 2011 kondigde de staalgigant al het einde van de warme lijn aan, waardoor 795 banen zullen verdwijnen. In de hoogdagen van de staalindustrie werkten er nog meer dan 40.000 metaalarbeiders in het Luikse bekken.

Elio Di Rupo (premier): 'Ik ben zeer ontstemd over de sluiting'

Sabine Huc (woordvoerster ArcelorMittal): 'Luikse fabriek wordt parel van de industrie'