Direct naar artikelinhoud

Slimme horloges halen een dikke onvoldoende

De smartwatch is niet langer fictie. Media.com hield de bestaande slimme horloges tegen het licht en vertelt welke hindernissen de langverwachte iWatch zal moeten overwinnen. Want mankementen zijn er nog in overvloed.

Het verlangen naar een slim polshorloge is er al lang. In 1946 sprak stripfiguur Dick Tracy al tegen zijn draagbare two-way wrist radio. Ook in series als The Jetsons, Power Rangers, Knight Rider en Inspector Gadget leek communiceren via horloges de normaalste zaak ter wereld. Toch heeft het tot dit jaar geduurd vooraleer er eindelijk wat beweging in die markt kwam. Het gecrowdsourcete Pebblehorloge bleek een succes en ook Sony en Samsung wilden de langverwachte iWatch van Apple voor zijn. Ook Google, Nokia en Microsoft hebben draagbare technologie in hun vizier.

Dan maar meteen naar de winkel hollen? Doe maar niet. De horloges modderen maar wat aan en het blijft wachten op een draagbare hebbeding dat voor andere merken de norm zal zetten.

Gebruiksgemak

Het merendeel van de smartwatches werkt vandaag met Googles Androidsysteem. De Sony Smartwatch en vooral de Samsung Galaxy Gear moeten in constante verbinding staan met de smartphone vooraleer je er echt zinnige dingen mee kunt doen. Voor het bekijken van sms'jes of mails bespaart een smartwatch je de tijd die je verliest met je telefoon uit de broekzak te halen. Maar je moet je telefoon dus wel nog steeds op zak houden. De Samsungwatch werkt zelfs alleen met een beperkt aantal Galaxytelefoons.

De Pebble is dan weer simpliciteit op zijn best. Geen fraai kleurentouchscreen en al helemaal geen camera of microfoon. Wel een gemakkelijke manier om notificaties te lezen. Het toestel is ook aantrekkelijk geprijsd en bovendien compatibel met iPhone.

Batterij

Een smartwatch moet natuurlijk rond je pols passen. Aangezien batterijen er de laatste jaren niet aanzienlijk zijn op verkleind, knelt het schoentje daar het meest. De batterij zorgt voor dikke, zware horloges. Zelfs dan gaan de smartwatches amper mee: in het slechtste geval geen dag lang.

Functionaliteit

Anders dan hun naam doet vermoeden, kunnen smartwatches vandaag nog niet zo veel. En al zeker niet meer dan wat eender welke smartphone kan. Meldingen en korte berichtjes lezen, foto's nemen, je stappen tellen en natuurlijk de tijd aflezen. De horloges hebben apps, maar die zijn amper functioneel. Met de Galaxy Gear kun je zelfs telefoneren, maar dat ziet er vooral lachwekkend uit. Voor een slimme fitnessarmband kijk je trouwens beter naar de draagbaardere Nike+ Fuelband SE of Fitbit Force.

Design

Het design van de horloges is evenwel de grootste afknapper. Het blijven logge, vierkante schermen die aan brede armbanden zijn vastgemaakt. De eerste smartwatcheigenaar die trots over straat loopt met zijn uitermate duur geprijsde hebbeding, moeten we nog tegenkomen. En neen Samsung, daar gaan die hippe kleurtjes heus niets aan veranderen. Als een smartwatch universeel aanvaard wil worden, zal hij simplistisch en toch vooral mooi moeten zijn.