Direct naar artikelinhoud

Belgische milieuactivist wordt mondiale superheld

De Belgisch-Australische milieuactivist Jonathan Moylan (25) vindt niet dat hij iets heeft mispeuterd door een vals persbericht te verzenden waardoor een steenkoolbedrijf ruim 300 miljoen dollar verloor op de beurs. Op zijn eerste procesdag gisteren pleitte hij onschuldig.

Urenlang stonden supporters van Jonathan Moylan op de trappen van het Hooggerechtshof in Sydney. Ze duwden spandoeken en borden in de lucht: 'Wij steunen Jonathan Moylan! Neen tegen steenkool! Gerechtigheid voor Jonathan!'

In januari stelde Moylan een vals persbericht op in naam van de ANZ-bank, een van de grote Australische banken, die het mijnbouwbedrijf Whitehaven Coal 1,2 miljard dollar ging lenen voor een nieuwe openluchtmijn in het Leard State Forest. In het persbericht liet Moylan de ANZ-woordvoerder zeggen dat de lening niet doorging omdat het mijnproject onaanvaardbare schade zou toebrengen aan het milieu.

Klakkeloos

De pers nam het fictieve bericht klakkeloos over en de aandelen van Whitehaven Coal doken naar beneden. In een uur daalde de waarde van het bedrijf met 314 miljoen dollar. Pas toen de bank het bericht ontkende, stegen de aandelen opnieuw. Jonathan Moylan riskeert tien jaar cel en een boete van een half miljoen euro. Hoewel Moylan eerder al liet optekenen dat hij het zeker opnieuw zou doen, pleitte hij op de eerste zittingsdag gisteren onschuldig.

Jonathan Moylan wordt links en rechts de Australische Edward Snowden genoemd. Intussen is er wereldwijde verontwaardiging over de jacht die wordt gemaakt op de vertaler die geboren is in het Australische Newcastle, maar door zijn Antwerpse moeder ook de Belgische nationaliteit bezit. Zo is er al een tijdje de website standwithjono.org, is er een Jono-lied en een Facebook-groep met duizenden likes en selfies waarmee burgers duidelijk maken dat ze de milieuactivist steunen.

Prominente Australiërs, maar ook de Amerikaanse filosoof Noam Chomsky en de Zuid-Afrikaanse schrijver John Maxwell Coetzee, ondertekenden intussen al een brief waarin ze hun verontwaardiging uitspreken. Ook Bill McKibben, de bekende Amerikaanse milieuactivist, auteur en oprichter van de internationale organisatie 350.org, nam het al op voor Moylan: "Strenge straffen voor niet-gewelddadige acties tegen steenkoolbaronnen zijn niet alleen hatelijk en gemeen, maar ook dom."

Loftrompet

Voor het thuispubliek in Newcastle, niet ver van Sydney, is Jonathan Moylan stilaan een held. Landbouwer Rick Laird, wiens eigendom bedreigd is door de plannen van Whitehaven Coal, steekt de loftrompet: "Wij vechten al jaren tegen deze mijnen. Nu hoort het grote publiek eindelijk over onze strijd."

Het proces tegen Jonathan Moylan start in juni volgend jaar. Het zal drie weken duren.