Direct naar artikelinhoud

Havenbaas pleit voor verdere uitdieping Schelde

De woorden ‘nieuwe Scheldeverdieping’ nam Eddy Bruyninckx, gedelegeerd bestuurder van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen, niet in de mond. Maar tijdens de presentatie van de cijfers pleitte hij wel voor “verdere, doordachte verbeteringen aan de maritieme toegankelijkheid” van de haven.

De werken voor de Scheldeverdieping zijn vorige week afgerond. “We willen niet provoceren en dit is geen pleidooi voor nieuwe verdragen, maar een bescheiden vraag naar optimaal gebruik van de mogelijkheden die in de bestaande verdragen besloten liggen”, zei Bruyninckx.

Hij verwees naar de trend van almaar grotere schepen en wees erop dat de Antwerpse haven de “opgave heeft om te streven naar groter vaarcomfort”. Daarbij verwees hij onder meer naar de mogelijkheid van kleinere marges voor de kielspeling (het verschil tussen de kiel van het schip en de bodem van de vaarweg) die in acht wordt genomen bij het varen op de Schelde - als de beschikbare informatie van de loodsen op de schepen dat toelaat. Hij haalde voorts aan dat de haven van Vlissingen “ook vragende partij is voor verbeteringen aan de vaarweg”.