Direct naar artikelinhoud

Schwarzenegger scheurde broek aan gouverneurschap

Arnold Schwarzenegger had rijker kunnen zijn, veel rijker. De acteur-bodybuilder-politicus zegt aan de Oostenrijkse krant Krone dat hij tijdens zijn gouverneurschap van Californië zeker 200 miljoen dollar (149,5 miljoen euro) misliep. “Als ik de onkosten van het ambt en de ontbrekende Hollywoodinkomsten meereken, moet het zeker meer dan 200 miljoen dollar zijn”, zegt hij.

Maar de man maalt er niet om. “Ik heb er geen spijt van”, zegt hij. “Het was het waard.” Volgens de acteur was de emotionele tol veel zwaarder dan de financiële. “We haten je job”, zou het gezin van Schwarzenegger meerdere keren gezegd hebben toen hij gouverneur van Californië was. Meermaals barstten zijn vrouw en twee dochters in huilen uit toen ze op zondag zijn schema voor de volgende week onder ogen kregen. Vaak vertrok hij op maandag naar de Californische hoofdstad Sacramento, om pas op vrijdag terug te keren naar zijn huis in Los Angeles. “De schade die mijn gezin opliep, was veel erger”, zegt hij. “Er moet veel gerepareerd worden.”

Schwarzenegger werd in 2003 en 2006 tot gouverneur verkozen. Op 3 januari 2011 ging het ambt over naar Jerry Brown. (SVB)