Direct naar artikelinhoud

Conferentie van de laatste kans voor vrede in het Midden-Oosten

Onder leiding van George W. Bush beginnen 49 landen vandaag aan een internationale conferentie die naar een vredesregeling in het aanslepende conflict tussen Israël en de Palestijnen moet leiden. Waarnemers menen dat er nieuwe instabiliteit in de regio komt als deze kans verkeken wordt.

Door Frank Schlömer

ANNAPOLIS l De radicale Palestijnse groepering Hamas, die feitelijk de macht uitoefent op de Gazastrook, heeft nog voor het begin van de bijeenkomst gezegd dat ze zich niet gebonden zullen voelen door wat daar beslist zou worden. Hamas werd van de conferentie uitgesloten.

Tot vlak voor het begin van de conferentie waren de Palestijnse en Israëlische delegaties in de weer om in een document een gezamenlijke positie te bepalen. Dat gebeurde onder leiding van VS-minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice. Als dat zou lukken, zou het document bij het begin van de vergadering worden gepresenteerd. Mocht het niet gelukt zijn, komen beide partijen met een eigen openingsverklaring.

VS-president Bush heeft alvast iedereen opgeroepen zich in te spannen tot een akkoord te komen. Hij noemde het bemoedigend dat Syrië alvast besloten heeft deel te nemen en zei dat het hoogdringend is om tot een nieuwe start van de vredesgesprekken in de regio te komen.

Bush, die dringend een politiek succes kan gebruiken, zei dat de grote deelname aan de bijeenkomst aantoont dat "de internationale gemeenschap vastbesloten is deze kans te grijpen om vrede en vrijheid in het Midden-Oosten vooruit te helpen". Bush, die wegens zijn Irakavontuur vooral in de Arabische wereld geen krediet meer heeft, ontving gisterenavond de Israëlische premier Ehud Olmert en de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Bush heeft nog eens herhaald de weg te willen vrijmaken voor een Palestijnse staat.

Vooral de Palestijnse president zit in een moeilijk parket. Hij dreigt de macht te verliezen als de internationale conferentie vastloopt. Dat heeft alvast de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt verklaard in een opiniestuk. "Iedereen weet dat de situatie in de regio dramatisch zal verslechteren als de gesprekken op niets uitlopen", schrijft Bildt in de krant Dagens Nyheter. De minister verblijft momenteel in de VS om aan de conferentie deel te nemen. "Men kan zich inbeelden dat president Abbas in het geval van een mislukking van het toneel verdwijnt en dat zijn plaats wordt ingenomen door militanten."

Volgens Bildt is de top mogelijk de laatste kans om tot een echte oplossing te komen en roept de minister op tot een positieve houding. Er blijven echter grote meningsverschillen bestaan tussen Israëli's en Palestijnen over onder andere de toekomst van Jeruzalem, de grenzen van de Palestijnse staat en het lot van de Palestijnse vluchtelingen. Syrië van zijn kant is vooral naar Annapolis getrokken om te horen of en wanneer het nu eindelijk de Golanhoogte zal terugkrijgen, die Israël nu al veertig jaar bezet houdt.

Het radicale Hamas heeft alvast gesteld dat het zich aan niets zal houden wat daar beslist zal worden en dat president Abbas zelfs niet het recht heeft om er ook maar enige toegeving te doen. "Alleen de personen die een papier ondertekenen, zullen erdoor gebonden zijn, maar zeker niet het Palestijnse volk. Wij zijn trouwens zeer fier dat wij niet betrokken zijn bij deze bijeenkomst, die voor de Palestijnen zinloos is. Mahmoud Abbas vertegenwoordigt zelfs niet de meerderheid van het Palestijnse volk", zei Hamasleider Mahmoud Zahhar. Hij zei nog dat zelfs indien Hamas was uitgenodigd, het geen enkele zin zou gehad hebben om naar Annapolis te trekken. "Zolang de Israëlische bezetting niet wordt opgeheven, wordt er over niets gepraat."