Direct naar artikelinhoud

Comédienne maakt Hillary weer menselijk

Hoopgevend mogen de Amerikaanse presidentsverkiezingen dan niet zijn, ze zijn ideaal voer voor het satirische sketchprogramma Saturday Night Live. Met als absolute uitblinker Kate McKinnon, die Hillary Clinton van haar ijslaagje ontdoet.

Ze zijn een klucht op zich, de campagnes voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Maar het iconische NBC-programma Saturday Night Live voegde aan die farce nog een laagje satire toe, en toverde een campagne om van te huilen om tot televisie om bij te lachen. Zonder de ernst uit het oog te verliezen: hun scherpe parodieën op de debatten - "If you don't elect me, I will continue to run for president until the day I die. I will never die!" - waren niet enkel dijenkletsers, maar legden ook de pijnpunten van de kandidaten bloot.

Saturday Night Live (SNL) heeft een lange geschiedenis van politieke satire: een aantal voormalige castleden werd wereldberoemd met imitaties van Amerikaanse politici. Tina Fey zette acht jaar geleden de Republikeinse running mate Sarah Palin zo vlekkeloos neer dat vaak vergeten wordt dat de uitspraak "Ik kan Rusland van bij mij thuis zien" niet van Palin zelf komt, maar van haar evenknie in SNL.

Dit jaar ging vooral Alec Baldwin met de aandacht lopen, omdat iedereen het erover eens leek dat hij de stem en mimiek van Donald Trump zo goed wist te vatten. Behalve Trump zelf: die liet zich op Twitter ontvallen dat "Alec Baldwins uitvoering stinkt". Maar eigenlijk is het vooral Kate McKinnon, als Hillary Clinton, die erin slaagde een nieuwe blik te werpen op de moeder aller verkiezingen.

Te veel margarita's

Waar Baldwins imitatie van Trump logischerwijs nogal voorspelbaar bleef - hoe parodieer je iemand die zelf al een karikatuur is? - slaagde McKinnon er keer op keer in een nieuwe en toch herkenbare versie van de Democratische presidentskandidate neer te zetten. Niet door Clinton klakkeloos te imiteren, wel door voorbij haar imago van ijskoningin te kijken.

"McKinnons Clinton-imitatie is niet zo precies", schreef nieuwssite Vox. "Ze speelt overdreven en wild en portretteert Clinton niet als de voorzichtige politica die ze is, maar des te meer als een excentrieke tante met drie margarita's te veel binnen." Maar, zo voegde Vox er meteen aan toe: "Dat maakt eigenlijk niet uit."

Doorheen deze verkiezingscampagne - en eigenlijk doorheen haar hele carrière - heeft het Amerikaanse publiek Hillary Clinton leren kennen als een berekende, rationele figuur, die het eerder van ervaring en stevige dossierkennis moet hebben dan van een innemende persoonlijkheid. Enter Kate McKinnon: de comédienne liet Amerika kennismaken met een meer uitgelaten versie van de voormalige first lady.

McKinnon maakt er geen geheim van dat ze voor Clinton supportert. "Zonder twijfel wil ik dat zij wint", vertelde ze in november aan The New York Times. Als vrouw en als de eerste openlijke lesbienne van de SNL-cast kent de actrice de typische seksistische verwijten die naar Hillary's hoofd worden geslingerd: eerder dit jaar speelde ze een hoofdrol in de fel omstreden Ghostbusters-remake. "Hillary is een loyale, gepassioneerde vrouw. En in onze cultuur is dat, helaas, iets grappigs."

Maar ze is ook niet bang om Clintons gebreken uit te vergroten voor komisch effect: in de versie van de SNL-ster valt Clinton ondanks haar rigoureuze voorbereiding op de debatten soms genadeloos door de mand, is ze niet bang om verbaal scherp uit de hoek te komen en wordt vooral haar machtshonger door de mangel gehaald: "Ik werd 67 jaar geleden geboren en ik probeer sindsdien president te worden", klonk het in McKinnons eerste optreden als de voormalige minister van Buitenlandse Zaken.

Toch is de vertolking ook empathisch en menselijk en toont ze Clinton op een meer ontspannen manier dan op het politieke podium. "Je wilt de scherpe kantjes er niet afvijlen, want dan is het niet meer grappig", legde de actrice in The New York Times uit. "Maar ik probeer altijd empathisch te zijn."

Samen op het podium

Intussen geeft zelfs Clinton toe dat haar komische tweeling haar doet stilstaan bij haar imago, legde ze in november uit aan People Magazine. "Haar erg dramatische imitatie doet me soms denken: 'Oei, heb ik echt met mijn ogen gerold?'" Dat Hillary de rol van McKinnon waardeert, blijkt trouwens uit het optreden dat ze samen maakten op SNL, waarbij de satirische Clinton haar verzuchtingen toevertrouwde aan de echte.

Eerder dit jaar mocht McKinnon als eerste SNL-medewerker een Emmy voor Beste Actrice in een Komedie op haar naam schrijven: een bekroning voor haar prestatie, maar ook voor de politieke satire van het programma. Of de sketches ook invloed hebben op de verkiezingsuitslag, moet nog blijken, maar de comédienne is voorzichtig. "Ik denk niet dat ik de macht heb om zoiets te beïnvloeden."