Direct naar artikelinhoud

Oliereus BP stapt na 40 jaar uit zonne-energie

Het oliebedrijf BP, de nummer twee in Europa, doekt na 40 jaar zijn afdeling zonne-energie op omdat die niet langer rendabel is. Met die beslissing gaat BP dwars tegen de trend van vele bedrijven in, die nu in zonne-energie stappen. Liefst 100 werknemers verliezen hun job. Mike Petrucci, het hoofd van de afdeling, zegt dat het segment van de zonne-energie op lange termijn niet meer rendabel is.

De sector lijdt onder een overaanbod van vooral Chinese producenten van zonnepanelen en van een sterke druk op de prijzen. BP was jaren marktleider in de productie van PV-zonnepanelen, maar moet nu de duimen leggen voor de voornamelijk Chinese fabrikanten.

In tegenstelling tot BP versterkt Total zijn afdeling zonne-energie. Het Franse oliebedrijf kocht zopas een belang van 60 procent in SunPower, dat is een Amerikaanse leverancier van zonne-panelen. Ook Google en zelfs Warren Buffett zijn in zonne-energie gestapt, deels voor de belastingvoordelen maar ook wegens de sterk dalende productiekosten. Zonne-energie zal pas interessant worden naarmate de traditionele fossiele energie zeldzamer en duurder wordt.

Buffett investeerde voor 4 miljard dollar in megazonneprojecten in Californië en Arizona. Google investeerde deze week nog 72 miljoen euro in zonneprojecten.