Direct naar artikelinhoud

James Bond heeft gelijk, en dus is Matt Damon terug

Opvallend: in de vorige film kroop acteur Jeremy Renner nog in de huid van Jason Bourne, nu is Matt Damon plots herrezen. Vanwaar al dat gewissel?

Voor Matt Damon was Jason Bourne altijd een moderne versie van James Bond. Hij liet nooit de kans voorbijgaan om de draak te steken met de Britse spion. Pas zei hij ook nog in Esquire: "Bond is van de sixties en heeft de waarden van die tijd. Maar Bourne is modern."

Bond mag dan fout zijn, de manier waarop Damon en zijn regisseur Paul Greengrass recentelijk de oude Britse held persifleerden met hun uitspraak 'We'll never say never again' was een ode aan een spion die nooit heeft opgegeven. Het was tegelijk ook een schuldbekentenis. Dat ze nooit meer nooit zouden zeggen. Want dat was precies wat ze hadden gezegd toen met The Bourne Ultimatum de drie Bourne-boeken van Robert Ludlum waren bewerkt: "Bourne heeft geen geheimen meer: alles is geweten, het verhaal is verteld en ook wij zijn uitverteld."

En dus werd er geopteerd voor een Bourne-film waarin Jason Bourne niet te zien was: The Bourne Legacy. Die haalde echter wereldwijd slechts 276 miljoen dollar binnen, terwijl The Bourne Ultimatum nog goed was voor 443 miljoen.

Matt Damon deed sinds zijn laatste Bourne dan weer slechts twee films die over de 100 miljoen dollar gingen: True Grit en The Martian. De films waarin hij sinds 2009 nog te zien was, brachten op Amerikaanse bodem gemiddeld 'slechts' 67,2 dollar op.

En ook Greengrass scoorde beduidend lager met zijn nieuwe films. Green Zone haalde maar 35 miljoen dollar aan de Amerikaanse kassa, Captain Philips bleef steken op 107 miljoen dollar.

En dus begon Greengrass weer te twijfelen. En met hem Damon. Nu beweren beide heren dat het aan mannen als Julian Assange en Edward Snowden te danken is dat een terugkeer van Bourne moest kunnen. En wellicht denken de bankiers van beide heren er niet anders over. Never Say Never. Soms heeft James Bond gelijk.