Direct naar artikelinhoud

Ultraorthodoxe Joden vergelijken Israël met nazi-Duitsland

Ongeveer 1.500 ultraorthodoxe Joden hebben zaterdag in Jeruzalem geprotesteerd en de Israëlische staat vergeleken met nazi-Duitsland. "Wat hier gebeurt, is precies wat er in Duitsland is gebeurd", verklaarde een van de deelnemers. Tientallen activisten droegen kampkleding en de gele Jodenster, het symbool van de Jodenvervolging.

Dat laatste was voor veel overlevenden van de Holocaust onaanvaardbaar. Onder andere het herdenkingscentrum Yad Vashem heeft het over een schande. Ook bij de rest van de Israëlische samenleving hebben de ultraorthodoxen het laatste greintje begrip voor hun levenshouding verloren.

De ultraortodoxe mannen en jongens, zogenoemde haredim, protesteerden tegen de vermeende 'onderdrukking en opruiing' door de seculiere gemeenschap in Israël. In Beit Shemesh, nabij Jerusalem, ontstonden vorige week rellen nadat een achtjarig meisje tegen een tv-zender had gezegd dat ultraorthodoxen haar hadden bespuugd en uitgescholden voor hoer.

Bij een soortgelijk incident was het op een autobus tot geweld gekomen nadat een vrouw vooraan had plaatsgenomen. De haredim eisen dat vrouwen achteraan in de bus plaatsnemen. Verder willen de ultraorthodoxen dat meisjes en vrouwen zich in 'gepaste' kleding hullen en zich niet onder mannen mengen.

Veel Israëli's hebben hun buik vol van het extremisme van de haredim en kwamen vorige week massaal op straat in Beit Shemesh. De president van Israël Shimon Peres riep op om mee te doen aan dat protest. "Iedereen - religieuzen, seculieren, conservatieven - moet het karakter van de staat Israël verdedigen tegen een minderheid die onze nationale solidariteit probeert kapot te maken."