Direct naar artikelinhoud

Een frivole filosofie van de navel

Uitgever Gallimard bewaakt de nieuwe roman van Milan Kundera alsof het om een klompje baar goud gaat. Het manuscript is slechts per post verkrijgbaar - om e-bookpiraten (nog) geen kans te geven. Het boek verschijnt op 3 april en moet een van de klappers van het Franse voorjaar worden.

La fête de l'insignifiance (Het feest van onbeduidendheid) telt amper 126 pagina's en begint met een meditatie over het vrouwelijke middenrif. Alain, het hoofdpersonage, kijkt gretig naar de zomerse outfit van wufte meisjes in de Parijse Jardin du Luxembourg. Hun broeken hangen laag, hun T-shirts zijn tergend kort. "Wat te denken van een tijdperk waarin de navel - eerder dan de borsten of de billen - het symbool wordt van de vrouwelijke verleiding?" Een metafysische kwestie waar Kundera wel raad mee weet en die hij in een sarcastische roman giet.

Voor Kundera is de naakte navel de sleutel tot de interpretatie van onze tijd, die hem mateloos blijft fascineren. Opniuw laat hij ruimte voor uitweidingen over filosofie, kunst, geschiedenis en muziek. Hegel, Schopenhauer en Kant maken hun opwachting. Lichaam en ziel, agressiviteit en zachtheid, moed en angst, liefde en vriendschap, plezier versus pijn, macht en onmacht, geheugen en vergetelheid: alle dualiteiten passeren weer de revue. Maar proeflezers zijn het erover eens dat Kundera zich ditmaal te veel bedient van 'filosofie voor dummies' en een beetje zeurderig wordt.

Merkwaardig genoeg verscheen het boek eind 2013 al in een Italiaanse versie, zonder dat dit enige deining veroorzaakte. "Het feest eindigt te snel, voordat het kan beginnen", zo liet een Italiaanse recensent weten. De Nederlandse vertaling moet in september verschijnen bij Ambo/Anthos.

(DL)